Híradó

Itt az újabb magyarázat, miért nálunk a legdrágább az üzemanyag az egész régióban

Simon JuditSimon JuditBorsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2023. január 6. 18:09

Dupla árréssel dolgoznak az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop eltörlése óta – ezt nyilatkozta az Erste elemzője a Világgazdaságnak. Szerinte jórészt ezért drágább Magyarországon tankolni, mint a régió többi országában. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint azonban az árrésből nem lesz extra profit, mert a többletet elviszik a kereskedők a megemelkedett költségei.

Árak egy győri benzinkút bejáratánál: egy liter benzin 658, a dízel 720 forintba kerül. Éppen ennyi most az üzemanyagok átlagára Magyarországon, miután a héten kétszer, szerdán és pénteken is emelkedett a benzin ára.

A régióban Magyarországon lehet a legdrágábban tankolni. Az Erste Bank elemzője a Világgazdaságnak azt mondta, ennek elsősorban nem a nyersolaj ára vagy a forint árfolyama az oka, hanem az, hogy 

az üzemanyagárstop eltörlése után megduplázódott mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi árrés – azaz a beszerzési és az eladási ár különbsége.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azonban azt mondja, ebből a különbségből nem extraprofit lesz.

Grád Ottó a Híradónk felvázolta: „Ma piaci alapon működve a valós, többszörösére emelkedett energiaárakat kell megfizetni úgy a töltőállomásoknál, mint az egész ellátási rendszerben – tehát addig amíg a kőolajból üzemanyag lesz –, és ez az üzemanyag megérkezik a töltőállomásokra, majd ott eladják. Nem szabad elfelejteni, hogy jelentősen változik és óhatatlanul emelkedik a bérköltség is, ennek szintén meg kell jelennie az árban.”

Ezek a költségek egyébként korábban is emelkedtek, csak az árstop miatt nem jelenhettek meg az árakban. Erről beszélt a Mol elnök-vezérigazgatója is a 21. század intézet Mozgásban Extra című műsorában is.

„Hát a benzinárstop az a Mol-nak elég sok pénzébe került, azért ezt fogadja el nekem, fogalmazzunk egyértelműen!” – mondta Hernádi Zsolt

A cég harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint az ársapka 34 milliárd forintos kiesést okozott a Mol-nak. Arról ugyanakkor Hernádi Zsolt az interjúban nem beszélt, hogy mindeközben a világpiaci árnál olcsóbb orosz olajon rekordnyereséget realizáltak – erre vetette ki a kormány 95 százalékos extraprofit adót.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.net ügyvezetője szerint középtávon nem várható az üzemanyagárak csökkenése.

„Ezt nagyon nehéz megmondani, viszont az olaj árában elemzők is inkább emelkedő tendenciát várnak leginkább azért, mert az OPEC országok csökkentették a kitermelt olaj mennyiségét” – mondta a Híradónak.

Hogy egy kis jó hír is legyen a végére: Bujdos Eszter szerint jövő héten még egy kisebb árcsökkenés is lehet az benzinkutakon, mert erősödött a forint a dollárhoz képest.

#Híradó#Videó#Gazdaság#árrés#benzin#benzinár#üzemanyag#mol

Címlapról ajánljuk