Tragikomédia a gázszámlák körül, messze van még az MVM a normális számlázástólOktóber óta nem tud gázszámlát fizetni egy többgenerációs családi házban élő nézőnk, mert azóta csak a valós fogyasztásánál jóval magasabb vagy ezeket lenullázó mínuszos számlákat kap. Ráadásul szerinte a szolgáltató a havi gázfogyasztási átalány mennyiségét is magasabbra írta át. Az MVM szerint azért lehet szükség az átalány emelésére, hogy ne legyen magas a következő elszámolószámla. A gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport adminisztrátora szerint az MVM nem tájékoztatja megfelelően a fogyasztókat, amiből sok félreértés adódik.
Híradó

Tragikomédia a gázszámlák körül, messze van még az MVM a normális számlázástól

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. január 5. 18:01

Október óta nem tud gázszámlát fizetni egy többgenerációs családi házban élő nézőnk, mert azóta csak a valós fogyasztásánál jóval magasabb vagy ezeket lenullázó mínuszos számlákat kap. Ráadásul szerinte a szolgáltató a havi gázfogyasztási átalány mennyiségét is magasabbra írta át. Az MVM szerint azért lehet szükség az átalány emelésére, hogy ne legyen magas a következő elszámolószámla. A gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport adminisztrátora szerint az MVM nem tájékoztatja megfelelően a fogyasztókat, amiből sok félreértés adódik.

Több generáció él a budapesti házban és közös gázórát használnak. Szeptemberben derült ki, hogy ezek a családok nem gázóránként, hanem lakásonként vehetik igénybe a kedvezményes gázmennyiséget. A Híradó egyik nézője azonban azt mondja, azóta furcsábbnál furcsább gázszámlákat kap.

Hol egy 87 ezres számla jött, hol egy mínusz 87 ezres, és október óta mindig 0 forintos számlát kapunk, tehát jön egy gázszámla, amin az van, hogy 0 forintot kell fizetni

– vázolja a helyzetet.

Emiatt október óta nem rendezte a számlákat, úgy becsüli, emiatt majdnem 100 ezer forint lehet a tartozása már.

Augusztusban 45 ezer forintról kapott számlát, a következő hónapban viszont jóval nagyobb összegről. Majd negatív előjelű számlával jelezték, hogy mégsem kell fizetni. Később 973 forintról is kapott számlát.

De nem csak az összegek, a mennyiségek sem stimmelnek szerinte. A korábbi fogyasztása alapján megállapított átalánynál jóval több szerepel a számlákon.

Az átalány gázfogyasztását a többgenerációs kedvezmény igénybevételének kezdetekor, vagyis októberben magasabbra írta át az MVM, méghozzá nézőnk szerint előzetes figyelmeztetés nélkül. Így a fogyasztott mennyiség már kicsúszik a kedvezményes kategóriából. Hogy miért, arra az ügyfélszolgálaton nem tudtak válaszolni.

Az informatikusok átírták, de az ügyfélszolgálaton dolgozó hölgynek fogalma sincs, miért. De nem csak mi vagyunk ilyen helyzetben azt mondta, hogy százával mennek az ügyfelek hasonló panaszokkal

– meséli nézőnk.

Az MVM a Híradó megkeresésére azt válaszolta: a kedvezmény átállítása miatt szükséges lehet a részszámlán szereplő mennyiség módosítása, hogy a következő elszámoló számlában ne jelentkezzen számottevő eltérés.

Egy majdnem 90 ezres tagságú, a számlákkal kapcsolatos félreértésekre szakosodott Facebook-csoport adminisztrátora szerint az MVM kommunikációja nem érthető. Ribárszki Anna szerint sok többgenerációs házban élő család panaszkodik furcsa számlákra.

„Elég sok megkeresés érkezik ezzel kapcsolatban és egyéb számlázási ügyekben is. Én azt látom nagy problémának, hogy sem mennyiségben, sem minőségben nem megfelelő a cég kommunikációja. Ezt úgy kellene módosítani, hogy ezt egy sima mezei fogyasztó megértse – mondta a Híradónak

Az MVM azt közölte, hogy 65 ezren igényelték a lakóközösségekre vonatkozó kedvezmény lehetőségét.

#Híradó#Videó#top hírek#mvm#gázszámla#rezsi#átalány#számlázás

Címlapról ajánljuk