Híradó

Rövid távon áremelkedést, hosszú távon gazdasági stabilitást hoz az euró Horvátországban

Blaschek KárolyBlaschek KárolyKéri BarnaKéri Barna

2023. január 2. 17:51

Január elsejétől euróban kapják a fizetésüket a horvátok, és a boltokban már csak két hétig lehet kunával fizetni. Horvátország ugyanis csatlakozott az euróövezethez, az uniós tagországok közül huszadikként. Az RTL Híradó stábjának a határ túloldalán azt mondták: az átállás egyelőre nem okoz problémát, de az árak érezhetően emelkednek. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint rövid távon növelheti az inflációt az euró bevezetése, hosszú távon viszont stabilizálhatja a gazdaságot. Magyarország egyelőre nem tervez ilyesmit.

Magyarországon továbbra is forintért vásárolhatnak majd, a határ túloldalán, Izsépen azonban már euróban kapják a fizetésüket, és euróban is fizethetnek az emberek, de a helyi posta egy évig még elfogadja a kunát, miközben euróban ad vissza.

A helyi boltban már régóta kunában és euróban is feltüntették az árakat és a kunát ezekben is elfogadják még két hétig, de vissza már itt is euróban adnak. Azt viszont már most látják: euróban számolva drágább lesz az élet.

A portfolio.hu elemzője elmondta: hosszú tárgyalás-sorozat végén állapodnak meg az árfolyamról, amin euróra váltják a nemzeti valutát, de rövid távon így is áremelkedésre kell számítani.

Van egy hivatalos árfolyam, amin átváltják, aztán hogy rátesz-e erre a kereskedő vagy a szolgáltató pluszban, hogy merre kerekít, ez is egy jó kérdés, hogy felfelé kerekít vagy lefelé kerekít, ez már valószínűleg rá van bízva

– mondta Beke Károly, aki szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek néhány hét alatt megszokják majd, hogy euróban kell számolniuk, főleg Horvátországban, mert ott – ahogyan azt az ott nyaraló magyarok százezrei is tudják – már eddig is szinte mindenütt elfogadták a közös európai fizetőeszközt. Az elemző szerint a hosszú távon egyértelműek a pozitív hatások.

A pozitív hatás az üzleti szektor számára szokott megjelenni, ez a stabilitás, a kiszámíthatóság, az, hogy nem kell az árfolyamhatással foglalkozniuk

– mondta Beke Károly.

Magyarországon egyelőre nem lesz euró

Több, mint húsz éve mutatta az akkor frissen nyomott euróbankókat Varga Mihály. Most is ő a pénzügyminiszter, és most is a forint a hivatalos fizetőeszköz Magyarországon. A kormány egyelőre nem is tervezi bevezetni az eurót. Erről legutóbb a miniszterelnök beszélt, karácsony előtti sajtótájékoztatóján, miközben az ellenzék szerint a gazdaság stabilitása érdekében csatlakozni kellene az eurózónához.

#Híradó#Külföld#horvátország#euró#euróövezet#határ#top hírek

Címlapról ajánljuk