Híradó

Brutálisan drágulnak az autópálya-matricák idén

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. január 1. 17:57

Jelentősen drágulnak január elsejétől bizonyos autópálya-matricák. A személyautók 10 napos matricájáért több mint 40, a haviért több mint 70 százalékkal kell többet fizetni. A kormány korábban azt közölte, a legnépszerűbb matricák esetében az inflációnál kisebb mértékben emeltek az árakon, de később kiderült, hogy ez nem igaz. Változik más szabály is: január 1-től az autósok nem kötelesek maguknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt.

Jogosítványt és forgalmit kérnek egy közúti ellenőrzésnél. Eddig, aki nem tudott ennek a kérésnek eleget tenni, szabálysértés miatt bírságra számíthatott. Január elsejétől azonban nincs büntetés, ha valaki otthon felejti ezeket az iratokat. Egy kormányrendelet módosításának köszönhetően a magyar hatóságok által kiállított jogosítványt és forgalmi engedélyt január elsejétől nem köteles az autós magánál tartani, a rendőrök ezeket az adatokat az informatikai rendszerükből is lekérdezhetik.

Az RTL Híradónak nyilatkozó békéscsabai autósok inkább maradnak a régi szokásaiknál. Czina Balázs nem tudja megítélni, hogy jó-e vagy nem az új szabály, szerinte azért nem árt, ha valakinél ott vannak a papírok. 

Változtak az autópálya-matricák árai is. Több esetben az infláció mértékénél jobban emeltek az útdíjakon.

Személyautók esetén a 10 napos matricák ára 3820 forintról 5500 forintra emelkedik, ez majdnem 44 százalékos drágulás. A havi matrica 5210 forint helyett 8900 forint lesz, vagyis csaknem 71 százalékkal emelkedik az ára.

Kevésbé drágul az országos éves matrica: a korábbi 46850 forint helyett 49190 forintba kerül majd, itt 5 százalékos az emelkedés. A megyei éves matricák is ennyivel drágulnak, 5450 forintról 5720-ra.

A kormány korábban azt mondta, az emelésnél figyelembe vették, hogy melyik matricából vesznek többet.

Korábban Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy megnézték, melyik matricából fogy sok, és ott emeltek kisebb mértékben, amiből sok fogy.

Az Mfor.hu ugyanakkor kikérte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatótól az adatokat, és ebből az derült ki, hogy 

a tavalyi év első nyolc hónapjában eladott matricák száma alapján más a helyzet, mint amit a miniszter mondott.

A legtöbbet ugyanis a személyautókra érvényes 10 napos matricából adták el, ez 44 százalékkal drágul. A második legnépszerűbb a megyei éves matrica, ez valóban az infláció mértéke alatt drágul. A harmadik legkeresettebb a személyautók havi matricája, ennek 77 százalékkal emelkedik az ára.

 

#Híradó#top hírek#Belföld#jogosítvány#forgalmi engedély#autópálya matrica#rtl#drágulás

Címlapról ajánljuk