Híradó

Az üzlet jóindulatán múlik, hogy hajlandók-e kicserélni a nem tetsző karácsonyi ajándékot

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. december 27. 17:40

Karácsony után újra megteltek az üzletek – sokan mentek kicserélni a sikertelen karácsonyi ajándékokat. A Híradónak nyilatkozó fogyasztóvédelmi szakértő szerint az üzletek körülbelül kétharmada hajlandó kicserélni egy hibátlan, de nem kívánt, vagy például méretben nem passzoló ajándékot. A hagyományos boltokat egyébként semmilyen szabály nem kötelezi erre, az Európában áruló webshopoknak 14 napon át kötelező visszavenniük a tőlük rendelt terméket.

Nagy volt a tömeg az egyik budapesti bevásárlóközpontban a karácsony utáni első munkanapon. Sokan azért jöttek, hogy kicseréljék az ajándékba kapott holmit, ha az nem passzolt tökéletesen.

Bárkit kérdezett a Híradó, mindenki, azt mondta, gördülékeny volt a csere.

Az egyik pécsi telefonbolt eladója azt mondja, segítenek azoknak, akik cserélnék a náluk vásárolt ajándékot.

„Karácsonykor egy apuka három ugyanolyan telefont kapott a családtagjaitól és abból mi kettőt visszavásároltunk tőlük teljes áron” – mondta Csányi Richárd, a GalériaGSM eladója.

A fogyasztóvédelmi szakértő tapasztalatai szerint a hagyományos üzletek több mint kétharmada átlagosan 15-30 napig engedi a karácsony utáni cserét annak ellenére, hogy erre egyébként semmilyen szabály nem kötelezi a kereskedőket.

„Az internetes kereskedőknél jogszabály írja elő, hogy a termékeket adott esetben indoklás nélkül vissza kell venniük és vissza kell fizetniük a vételárat. A fizikai boltokban csak az üzlettől függ, hogy milyen mértékben milyen formában és milyen lehetőségek mentén veszik vissza az esetleg mégsem kellő, duplán megkapott vagy szükségtelen termékeket” – magyarázza Siklósi Máté.

A kereskedők saját döntése, hogy cserét vagy vásárlási utalványt ajánlanak fel, de akár a vételárat is visszafizethetik. A cseréhez szükség van a vásárlást igazoló nyugtára is. Bizonyos termékeket – például a fülhallgatókat vagy alsóneműket – a kereskedők csak bontatlan csomagolásban veszik vissza. A hibás termékekre a jótállás vagy a szavatosság szabályai vonatkoznak.

#Híradó#Videó#Belföld#visszaváltás#ajándék#rtl

Címlapról ajánljuk