Híradó

Nyakunkon a betegségszezon, de több gyógyszerből hiány van a patikákban

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. december 22. 16:45

Átmeneti hiány van a patikákban bizonyos gyógyszerekből, erről elsőként a Telex írt. Az általunk megkeresett gyógyszertár szerint megfázás és torokfájás elleni szerekből, az antibiotikumok egy részéből, illetve bizonyos pszichiátriai készítményekből nem kaptak utánpótlást. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint országosan nem, inkább regionális szintén lépett fel termékhiány, de helyettesítő gyógyszerek rendelkezésre állnak.

Bizonyos gyógyszerekből azonnal tudják adni, amit a beteg kér, azonban egyre többször kell másfajta készítményt felajánlani a patikusoknak. Egy debreceni gyógyszertárban egyes megfázás elleni szerek hiányoznak, többféle antibiotikum, illetve a pszichiátriai termékek egy részéből pedig kevesebb van. Hiába rendeltek belőlük, nem érkeztek meg. A beszállítók azt ígérik, januárra érik utol magukat.

„Sajnos, most valahogy úgy jöttek össze a dolgok, hogy ez a lista picit bővült. Jó 3 millió forint értékű gyógyszert várunk, de természetesen alternatív módon megoldható a probléma” – mondta a Híradónak Kemenczei Zsolt, a debreceni Nap patika vezetőhelyettese.

A gyógyhatású készítmények nagy része recept nélkül kapható. Érdemes a gyógyszertárosokra hallgatni, mivel helyettesíthető, amit keresünk

– tanácsolja Késmárky András háziorvos.

„Ha vényre rendelhető készítménynél nincs kizárva, hogy helyettesíthető a gyógyszer, úgy a gyógyszerész eldöntheti, hogy ugyanazt a hatóanyagot, ugyanolyan kiszerelésben, milyen gyári név alatt tudja kiadni, illetve kérdés persze, hogy a beteg elfogadja-e” – teszi hozzá.

Aki nem szívesen vált más gyógyszerre, valamilyen érzékenysége vagy tartós betegsége van, érdemes a háziorvosát is megkérdezni róla. A Telexnek egy gyógyszertár-tulajdonos azt mondta, a betegek hajlandóak kilométereket is utazni, hogy a megszokott készítményhez hozzájussanak: ilyenek bizonyos inzulinok, szívgyógyszerek és felnőtt pelenkák.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint „EU-s és világviszonylatban is látható, hogy akadozik bizonyos készítmények utánpótlása. Folyamatosan nyomon követik a magyar gyógyszerellátást." Az OGYÉI szerint „csak regionális szinten, egyes gyógyszertárakban, és nem országosan érzékelhetők hiányok", melyek helyettesítő gyógyszerekkel áthidalhatóak.

#Híradó#Videó#egészségügy#gyógyszer#hiány#gyógyszertár#patika#Belföld#top hírek

Címlapról ajánljuk