Híradó

Karácsony előtt vették el a kisfiút a nevelőszülőktől

Nagy Kornél CsabaNagy Kornél Csaba

2022. december 18. 17:34

Akadályozták az örökbeadást – ezzel indokolta a gyámügy, hogy elvettek a nevelőszüleitől egy 4 éves kisfiút, akit 7 hetes kora óta neveltek. A balmazújvárosi család felháborodott a döntésen. Szerintük az intézkedés igazságtalan volt és nem szolgálta a gyermek érdekét. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint csak különösen indokolt esetben helyezhetnék át a gyermeket máshová. 

„Ő ugyanaz volt, mint az én vérszerinti gyerekeim” – mesélte Balogh József és felesége, miközben nevelt kisfiúk képeit nézegetik. Hat éve nevelőszülők és három gyermeket bíztak a gondjaikra. Azt mondják, soha nem volt rájuk panasz. Pár nappal ezelőtt azonban emailt kaptak, amiben az állt, hogy a 4 éves Milánt, akit 7 hetes kora óta neveltek, másik nevelőszülőhöz helyezik át.

A nevelőszülő az örökbefogadó szülőkkel ellenséges volt. Olyan légkört teremtett, ami a sikeres örökbefogadási folyamatot ellen hatott

– olvasható az indoklásban. A család szerint ez nem igaz, ők azt mondják, még novemberben találkoztak a párral, akik örökbe akarták fogadni a kisfiút, de szerintük nem akadályozták a folyamatot. Korábban ők maguk szerették volna örökbe fogadni a gyereket, de nem engedélyezték nekik.

Lelkileg ezt feldolgozni ezt nagyon nehéz feldolgozni, egy ilyen ártatlan gyereket így elvinni tőlünk

– mondta Balog János.

A nevelőszülők online aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy visszakaphassák Milánt. A petíciót 2 nap alatt több százan írták alá. Az RTL-nek nyilatkozó szakértő szerint egy gyereket csak akkor lehet ilyen hamar áthelyezni másik nevelőszülőhöz, ha rendkívül rossz körülmények között nevelik.

Akkor evidens módon rögtön el kell a gyereket onnan vinni, ahogy ez kiderül. De ebben az esetben ezt semmi nem indokolhatta, hogy a gyereket felkészülés nélkül egy másik családba helyezzék át

– mondta Herczog Mária szociológus.

A család szeretné, ha továbbra is ők gondoskodhatnának a kisfiúról, egészen addig, amíg más örökbe nem fogadja. A Híradó megkereste a gyámügyi hivatalt, de nem érkezett tőlük válasz.

#Híradó#Videó#Belföld#nevelőszülők#gyámhivatal#top hírek

Címlapról ajánljuk