Híradó

Már van mit, de nincs miből: gyorsan visszatértek a hatalmas különbségek az egyes benzinkutak árai között

Blaschek KárolyBlaschek KárolyLévai RenátaLévai RenátaHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. december 9. 17:09

Már nincs nagy tumultus a benzinkutakon, nagy árkülönbségek viszont annál inkább. A hatósági ár kedd esti megszüntetése óta szabadáras lett az üzemanyag lakossági kereskedelme. Sokan leteszik a kocsit, mások nagyon megnézik, melyik kúton olcsóbb tankolni. Forgalomvisszaesést januárban jósolnak a szakemberek.

Se ársapka a benzinen, se tömeg a benzinkutakon. Többen azt mondták, az árkorlátozás megszüntetése előtt tankoltak utoljára, de hogy legközelebb mikor fognak, az már kérdéses.

Merthogy a 480 forintos árstopos üzemanyag már a múlté, más-más árakat látni a hirdetőoszlopokon. Van, ahol 623, máshol 645, de néhol 675 forint a 95-ös benzin ára. A gázolajé még ennél is borsosabb. 700 forintért, vagy ennél is többért tudnak ilyet a kocsiba tölteni az emberek. A visszatért árversenyt jól mutatja, hogy az egyik hipermarket töltőállomásain az átlagárnál jóval olcsóbban, 599 forintért lehet kapni egy liter benzint.

A vásárlók azt mondják, nagyon megnézik, melyik kútra állnak be üzemanyagért.

Találkoztunk 76 forintos árkülönbséggel is. Így a 95-ös benzin esetében, ha az autónk tankja 50 literes, akár 3700 forint különbség is lehet a tankolásnál. A gázolajnál is jelentős árkülönbséget számoltunk: 3000 forintot.

A Holtankoljak.hu szerint a nagykereskedelmi átlagárak péntektől lejjebb mennek, de ez egyelőre a kutakon még nem jelentkezik.

Az üzemanyag nagykereskedelmi ára változott ugyan, de ez a kiskerekedelmi árakban még nem jelent meg, így a kedden közölt átlagárakra, tehát a 640 forintos benzin és a 700 forintos gázolajra kell számítani – mondta a Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A Gazdaságkutató Intézet szerint hiába csökkent a Brent-olaj hordónkénti ára majdnem 15 százalékkal, ez a hazai üzemanyagárakban kevésbé mutatkozik.

A forint gyengesége ellensúlyozza az olaj árának csökkenését, most éppen 417 forint egy euró, ami azt is jelenti, hogy az olajpiaci áresés csak tompítottan tud megjelenni

– mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Drasztikus forgalomcsökkenésre az ünnepek miatt decemberben még nem, inkább januártól számítanak a szakemberek.

 

#Híradó#Videó#Belföld#benzinkút#üzemanyag#tankolás#dízel#benzin#üzemanyagár#benzinár

Címlapról ajánljuk