Híradó

Az a biztos, ha nagyon siet, aki CSOK-ot vagy babaváró hitelt szeretne felvenni – a kormány legalábbis nem mond semmit a jövőről

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. december 1. 17:10

Bő két hete maradt annak, aki szeretné felvenni a babaváró hitelt, ha ugyanis a kormány nem hosszabbítja meg az év végén lejáró támogatást, akkor december 15-e után már nem fogadnak be hiteligényt a bankok. Van olyan bank is, amely már most sem. A kormány az őszre ígérte a 2023-as családtámogatásokkal kapcsolatos bejelentését, ám ez azóta sem történt meg, és a Híradó ma sem kapott választ.

Az egyik legnépszerűbb családtámogatási intézkedése a kormánynak a babaváró. Akár 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt vehetnek fel a gyermeket tervező családok kamatmentesen, és évekig törleszteniük sem kell. Három gyermek után pedig vissza sem kell fizetni a hitelt. A programnak azonban a jelenlegi szabályok szerint december 31-én vége lesz. A Bankmonitor szerint a bankok már nem sokáig fogadnak be hitelkérelmeket.

Nagyon nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy december 15-e után a bankok jelentős részében meg fog szűnni a befogadás. Ez ma, amit tényként el tudunk mondani. Ezt nem feltétlenül hirdetik meg a bankok, nem teszik ki az ablakba

– mondta a Híradónak Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője.

Aki tehát most vágna bele, az a szakértő szerint ugyan nem kényelmesen, de még épp időben beszerezheti az összes szükséges dokumentumot. 

Nem a babaváró az egyetlen támogatás, amely kifut december 31-én. Az otthonfelújítási támogatásnak és a falusi CSOK-nak is vége, ha nem hosszabbítják meg azokat.

A kormány korábban azt közölte, hogy a jövőre várható gazdasági nehézségek ellenére sem fognak kevesebbet költeni családtámogatásokra, és azt is, hogy a babaváró hitel 2023-ban is megmarad. Rendelet erről azonban egyelőre nem jelent meg.

A családtámogatás tekintetében egy hónap múlva lesz majd több információ – közölte az október 22-i kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Bár az egy hónap már letelt, még mindig nem tudni, hogy mi lesz a családtámogatások sorsa. A kormány az erre vonatkozó kérdéseinkre ma nem válaszolt, és korábban is igen kevés konkrétumot közölt erről Nagy Márton.

„Lehet, hogy célzottabb lesz, lehet, hogy máshogy, de család" – mondta a miniszter.

Frissítés: A riport korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy az Unicredit Bank december 1-jével leállította a babaváró hitelek befogadását. A riport megjelentése után a bank arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a babavárókölcsön-kérelmek befogadása az Unicredit Banknál folyamatos.

#Híradó#Videó#családtámogatás#babaváró#babaváró hitel#csok#falusi csok#top hírek

Címlapról ajánljuk