Híradó

Kevesebb gázt használtak a magyarok, de nem a spórolás miatt, hanem mert mázlijuk volt

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. november 27. 16:47

Harmadával kevesebb gáz fogyott Magyarországon az elmúlt egy hónapban, mint tavaly ugyanekkor. A különbség azonban elsősorban nem a rezsicsökkentés korlátozása miatti tudatos spórolásnak, hanem az átlagnál melegebb időjárásnak köszönhető – mondta a Híradónak Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint az emberek azért nem tudnak takarékoskodni a gázzal, mert az elmúlt években nem korszerűsítették az otthonaikat.

A Házon kívül adásában bemutatott Takács-család otthona 40 éve épült, két generáció él benne együtt. Amikor tudnak, gáz helyett fával fűtenek, mégis átlag feletti a fogyasztásuk, pedig azt mondták, mindent megtetettek otthonuk korszerűsítéséért, amit csak a pénztárcájuk elbírt, ennél többet már nem tudnak spórolni. Mégis, évi 600 ezer forint plusz kiadással számolnak a rezsicsökkentés korlátozása miatt. 


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján úgy tűnik, hogy hozzájuk hasonlóan a magyarok többsége szintén alig tud takarékoskodni a fűtéssel. A hivatal nyilvánosan elérhető kimutatása alapján idén, a fűtési szezon kezdete óta kevesebb gáz fogyott tavalyhoz képest. Október 15. és november 15. között például 34 százalékkal csökkent a gázfelhasználás. Csakhogy a Híradónak nyilatkozó energetikai szakértő szerint ez nem a takarékosság eredménye.

Ez az összességében látható megtakarítás nem lakossági tudatos megtakarításnak, hanem az időjárásnak, illetve más ipari szereplők általi visszafogásnak tekinthető. Ami egyébként hozzáteszem nem is meglepő, hiszen egy hónap alatt nem lehet arra felkészülni, amit 10-15 év alatt elmulasztott a lakosság, illetve nyilván a kormány segítségével nem történtek meg azok az energiahatékonysági lépések, amelyek mindenképpen szükségesek lettek volna

– mondta Holoda Attila.

Azt, hogy az elmúlt 12 év energetikai-korszerűsítési programjai nem érték el a céljukat, Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte, amikor szeptember végén felszólalt a közgazdász vándorgyűlésen. A tárcavezető arról beszélt, hogy Magyarországon csak minden ötödik lakóépület szigetelt, ezért is nőhet az emberek energiaszámlája.

A Híradó kereste a kormányt, hogy megtudják, a jövőben indulnak-e újabb energiahatékonysági programok, de nem reagáltak. Holoda Attila szerint egyébként néhány hónap múlva már az is látszik majd az adatokból, hogy mennyire tudták visszafogni a fogyasztásukat az állami és az önkormányzati intézmények.

#Híradó#Videó#Belföld#gáz#rezsi#fogyasztás#számla#energiahatékonyság#korszerűsítés#ma

Címlapról ajánljuk