Híradó

„Plusz 2-3 ezer forintot jelent, hogy ha csak bemegyünk tankolni” – hétfőtől nem szállít üzemanyagot a Mol több mint száz kisbenzinkútnak

Velti LászlóVelti László

2022. november 21. 17:11

Több mint 130 településen vezettek be soha nem látott korlátozást a kisbenzinkutasok – a Szövetségük szerint. Sokan legfeljebb 5 litert engednek tankolni egyszerre. Úgy számolnak, így is egy-két hét alatt elfogyhat a készletük. A Mol egyelőre nem képes több üzemanyagot biztosítani. Ráadásul a kisvállalkozók egy része még a harmadik negyedévre járó állami támogatást sem kapta meg.    

A 2600 lelkes Nógrád megyei Karancslapujtő lakói legfeljebb 20 litert tankolhatnak egyszerre. A következő benzinkút 15 kilométerre van. „Be kell menni Salgótarjánba tankolni, és ez időt és energiát vesz el” – mondta egy helyi.

Plusz 2-3 ezer forintot jelent, hogyha csak bemegyünk tankolni

– panaszkodott egy másik az RTL-nek.

Egy siklósi kúton is legfeljebb 20 litert adnak egyszerre, de ott maximum 12 autós tankolhat ennyit naponta.

Ezen a siklósi kúton is maximum 20 litert adnak el egyszerre, ráadásul itt legfeljebb 12 autós tankolhat ennyit naponta. Egy autós meglepve tapasztalta, amikor az RTL stábja ott járt, hogy nincs több üzemanyag. A kutas a drasztikus korlátozás ellenére úgy számol, hogy egy-két hét alatt teljesen elfogyhat nála az üzemanyag.  

A Mol a mai naptól kezdve ugye nem szállít üzemanyagot. És az a baj ezzel, hogy egyáltalán nem szállít. Szóval, nem is az, hogy piaci áron se, de hatósági áras üzemanyagot se hozzák. És így nem tudunk működni konkrétan

– mondta Zimmermann István a Híradónak.

A Mol szerint többet tankolnak a magyarok az árstop hatására, pedig kevesebb az üzemanyag, mert például 60 százalékon működik a Dunai Finomító az egyik üzemegység meghibásodása miatt. Az olajcégtől azt írták, hogy „az a célunk, hogy minden magyar autós a lakóhelyétől számított maximum 30 km-es távolságon belül tankolni tudjon.”

Mosonszentmiklóson az OMV schwechat-i finomítójával szerződtek. Ők sem kapnak elég utánpótlást. Ezért legfeljebb 10 litert engednek tankolni.

El kell menni Győrig vagy Abda utánig, hogy tudjunk tankolni. Minden nap szinte tankolni kell idejárni. Az a 10 liter nagyon kevés

– panaszkodott egy autós.

Egy martonvásári kúton hétfőtől egyszerre legfeljebb 2 litert engednek tankolni az árstopos üzemanyagokból. Az ország 130 településén okozhatnak fennakadásokat a korlátozások – a Független Benzinkutak Szövetsége szerint.

Nulla és a 15-20 liter között ingadozik a korlátozásnak a mértéke. Jellemző a kettő-öt liter

– mondta Gépész László, a szervezet alelnöke.

A Szövetség szerint a kutasok 10-15 százaléka még a harmadik negyedévre járó, literenként 20 forintos állami támogatást sem kapta meg. A Híradó amiatt kereste a kormányt, hogy megtudjuk, hogyan értékelik a minden korábbinál szigorúbb tankolási korlátozásokat, de nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni a kérdésre.

#Híradó#Videó#Gazdaság#benzin#benzinhiány#mol#top hírek#rtl#ma

Címlapról ajánljuk