Híradó

Iványi Gábor: A mi egyházunk nem kapta vissza az egyházi státuszát, ez egy trükk, egy szemfényvesztés

Wagner BeaWagner Bea

2022. november 20. 17:57

Szemfényvesztésnek nevezte Iványi Gábor, hogy a napokban bejegyzett egyháznak minősítették a felekezetét. Az Evangéliumi Testvérközösség vezetője azt mondja, ez érdemben semmit nem jelent, nem kapták vissza 11 éve elvett korábbi státuszukat, ami mellé állami támogatás is járna. Úgy fogalmazott, Magyarországon ma bármilyen szervezetből csak politikai döntésre lehet egyház.

Szemfényvesztésnek nevezte Iványi Gábor, hogy a napokban bejegyzett egyháznak minősítették felekezetét. Az Evangéliumi Testvérközösség vezetője azt mondja, ez érdemben semmit nem jelent, nem kapták vissza 11 éve elvett korábbi státuszukat, ami mellé állami támogatás is járna.  A lelkész úgy fogalmazott, ma Magyarországon csak politikai döntésre lehet bárkiből egyház.

Hajléktalanszálló, iskola, idősotthon, népkonyha - csak néhány tevékenység, amellyel Iványi Gábor egyháza csaknem 30 ezer elesett embernek segít. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát 11 éve vették el, ekkortól nem gyűjthették az 1%-os felajánlásokat, és megvonták tőlük az állami feladatot átvállaló egyházaknak járó támogatást is. A törvényt azóta az Alkotmánybíróság megsemmisítette, és Strasbourgban, az emberi jogok európai bíróságán is pert nyertek. Ám a támogatásra jogosító bevett és elismert felekezeti státuszt azóta sem kapták vissza.

Csak politikai döntésre lehet bárki egyház, így a mi egyházunk nem kapta vissza az egyházi státuszát, ez egy trükk, egy szemfényvesztés, hogy bejegyzett egyháznak nevezik azt, aminek nincsenek igazán olyan jogai, mint az összes többi egyháznak – mondja Iványi

Tavaly kapták  vissza az egy százalékos feljánlások fogadásához szükséges technikai számot, akkor 40 ezren, idén már 52 ezren támogatták őket, ezzel a negyedik leginkább támogatott egyház lettek. De a kieső állami támogatás miatt folyamatos pénzhiánnyal küzdenek, felkerültek a NAV adóslistájára is. Bár együttműködtek a hatóságokkal, tavaly októberben fegyveres ellenőrök vonultak ki az egyik iskolájukhoz.

Akkor Hollik István, a fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, Iványi Gábor szervezete ugyanannyi pénzt kap, mint mások, csak nem jól gazdálkodik vele.

Iványi Gábor ahelyett, hogy ezeket a szociális intézményeket jól és tartozásmentesen üzemeltetni tudná, ahelyett egyébként folyamatosan politizál és támadja a kormányt. Más szociális intézmények nem halmoznak fel tartozásokat, ők meg igen.
 

Iványi Gábor azt mondja, a megnövekedett rezsiköltségek őket is sújtják, de bízik benne, hogy megmaradhatnak az intézményeik.

Ha nem kapunk kiegészítő támogatást, akkor térdre esünk megint, és ahogy eddig, csoda csoda hátán , hogy eddig életben maradtunk és el tudtuk vergődni.

 

A támogatásra jogosító egyházi státuszt csak akkor kaphatják meg, ha az állam a közfeladataik ellátására megállapodást köt velük. Iványi Gábor ezügyben levelet írt az egyházi ügyekben iletékes Semjén Zsoltnak, de választ két hónapja nem kapott. Az RTL Híradó is kereste a miniszterelnök-helyettest, de nekünk sem válaszoltak.

#Híradó#Videó#Belföld#politika#top hírek#iványi gábor#evangéliumi testvérközösség

Címlapról ajánljuk