Híradó

A karácsonyi menüt sem kíméli a drágulás, és már az eddigi kakukktojás ára is felfelé indult

Velti LászlóVelti László

2022. november 3. 16:39

Akár 40 százalékkal többe kerülhet a hal idén karácsonyra, és már az alma is drágul. Ráadásul még csak most kezd beépülni az árakba a rendkívüli aszály hatása, emiatt fél évig tovább drágulhatnak az élelmiszerek. Az aszály veszélye pedig nem múlt el, a Meteorológiai Szolgálat adatai szerint októberben a sokéves átlag ötödénél is kevesebb csapadék esett.

Kakukktojás volt az alma, hónapokig nem drágult tavalyhoz képest. Ennek azonban vége, a KSH legutóbbi adatai szerint szeptemberben már 10 százalékkal többet kértek érte, mint egy évvel korábban. A terméktanács az elmúlt 10 év leggyengébb termésével számol idén. Az idei rendkívüli szárazság megtizedelte a legkedveltebb magyar gyümölcsöt is.

Halból is kevesebb van az aszály miatt. A Dunántúlon a legnagyobb a visszaesés, tavalyhoz képest 30 százalékos. Ám Kelet-Magyarországon is panaszkodnak.  

„A cég 106 éves fennállása óta itt olyannal nem találkoztunk, hogy tavakat szárazon kellett hagynunk. 2800 hektárnyi termelő tófelületünk van, ennek a 10 százaléka szárazon maradt, mert egyszerűen nem volt víz, amivel feltöltsük” – panaszolta a Híradónak Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Ráadásul a takarmány is duplájára drágult, részben az is a szárazság miatt. Azt mondják, mindenkinek jut elég hal idén karácsonyra, de nagyobbra kell majd nyitni érte a pénztárcákat.  

Karácsonykor várhatóan a legnépszerűbb termékünk, az élő ponty ára 1700 és 2000 forint között fog alakulni. Ez nagyjából 30-40 százalékos drágulás 2021 karácsonyához képest

 – vetíti előre Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Az aszály miatt idén az is megtörtént, ami eddig soha nem fordult elő: Magyarország behozatalra szorul kukoricából, mert itthon nem termett elég. A szakemberek azzal számolnak, hogy a rendkívüli aszály, a bérköltségek és az energiaárak növekedése tovább hajtja felfelé az élelmiszerárakat.  

Tovább fognak emelkedni az árak a következő hónapokban, fél évben, bizonyosan 

– mondta a Híradónak Braunmüller Lajos, a Portfolio.hu vezető elemzője.

Az alapvető élelmiszerek, a kenyér, a tej és a húsfélék is tovább drágulhatnak.

„Kifejezetten fontos lenne most, hogy essen megfelelő csapadék, hiszen ezekben az időkben töltődik fel a talaj nedvességgel, amit aztán később a kora tavaszi hónapokban az akkor kikelő növények képesek hasznosítani. Ha ez elmarad, akkor az megint problémákat okozhat a jövő évi termésben. 

És most egyre inkább úgy tűnik, hogy itt problémák lesznek

– tette hozzá Braunmüller Lajos.

A Meteorológiai Szolgálat friss adatai szerint a mostani a nyolcadik legszárazabb október volt a mérések kezdete, 1901 óta. Országos átlagban mindössze 9 és fél milliméter csapadékot mértek, a sokéves átlag ötödénél is kevesebbet.

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#élelmiszerárak#élelmiszer#alma#hal#top hírek

Címlapról ajánljuk