Híradó

Tizenöt százalékkal drágább lehet egy temetés januártól a rezsiárak miatt

Luigits TamásLuigits TamásBlaschek KárolyBlaschek Károly

2022. október 31. 16:47

Legalább 15 százalékkal drágulhatnak a temetések januártól – ezt mondta az RTL Híradónak egy temetkezési vállalkozó. Főként az energiaárak emelkedésével indokolta a drágulást, de azt mondta, a magas infláció és a forint leértékelődése miatt szinte mindennek felment az ára, ami a temetéshez kell. A legjobban a hamvasztás ára emelkedhet, mert az ezzel foglalkozó vállalkozások akár tizenháromszoros áron kaphatnak energiát a korábbiakhoz képest.

Egy temetés eddig sem volt olcsó, de Lányiné Kakas Magdolna, a Télizöld Kegyeleti Szolgálat vezérigazgatója szerint jövőre legkevesebb 15 százalékos drágulással kell számolni.

A krematóriumoknál a gázárak emelkednek, és nagyon sok az üzemanyag-áremelés. Nem ársapkás üzemanyagot tankolnak a vállalkozások, így ez nagyon befolyásolja a szállítási költséget. Ez egyrészt közvetlenül érinti a vállalkozásokat, másrészt begyűrűzik, hogy a kellékeket szállítók is kénytelenek emelni.

Lányiné Kakas Magdolna szerint Budapesten 550 ezer forint alatt nehéz megoldani egy koporsós temetést, az urnás akkor kerül 180 ezerbe, ha a hozzátartozók hazaviszik az urnát. Vidéken valamelyest alacsonyabbak lehetnek az árak: a KSH szeptemberi összesítése szerint egy koporsós temetés átlagosan 336 ezer forintba került, a hamvasztás szórással 239 ezerbe. Ezekre az árak emelkedhetnek a jövőben.

A temetkezési vállalkozók szakmai szervezetei ezért közösen kérték a kormányt, hogy visszakerülhessenek a rezsicsökkentéssel védett körbe. 

Az RTL megkereste a kormányt az üggyel kapcsolatban, írásban azt válaszolták: több munkahelyvédelmi és gazdaságvédelmi intézkedést hoztak, ezek állnak a temetkezési vállalkozások rendelkezésére is.

#Híradó#Videó#Gazdaság#temetkezés#drágulás#rezsi#top hírek

Címlapról ajánljuk