Híradó

Valóra vált a család rémálma, kicsiben látni, hogyan teszi tönkre a növényvilágot az enyhe tél

Fazekas AndreaFazekas Andrea

2022. október 29. 19:25

Beteljesült a rémálmuk. A nyári cserebogár inváziónak még nincs vége a szegedi Tasi család kertjében. Nyáron a bogarak a sárgabarackfájukat rágták meg, most pedig azok bábjai a fű gyökereit ették meg. A zöld pázsit több helyen már hiányzik az udvaron és sárga foltok mutatják, hol pusztult el a növény. A szakemberek azt mondják, ha továbbra is enyhe telünk lesz, egyre több kárt okoznak majd a rovarok.

Úgy válik el a Tasi család zöld gyepje a földtől egy kis húzásra is, mintha csak egy szőnyeget görgetnénk fel. A gyökerek már nem tartják a pázsitot, mert a földbe költözött kukacok szétrágták.


A cserebogárinvázió júniusban kezdődött a család kertjében, egyik pillanatról a másikra lepték el az állatok az udvart. Hatalmas rajokban érkeztek és rátelepedtek a sárgabarackfára. mindössze szétrágott levelek maradtak utánuk. Akkor az RTL-nek nyilatkozó növényorvos elmondta, hogy nagyon falánk rovarokról van szó.

A szakember már akkor figyelmeztetett, hogy a pusztítás később is folytatódhat. Főleg úgy, hogy Tasi Csaba is észrevette, a bogarak járatokat ástak a fűbe. Nyáron a férfi még nem gondolta, hogy már ősszel ilyen károkat okoznak a cserebogarak.

Na erre nem számítottam! Gyakorlatilag az összes rémálmunk, amiről a nyáron beszéltünk, valóra vált, hogy az életszakaszuk összes állomása itt fog zajlani a kertben

– mondta Tasi Csaba.

Ezeknek a báboknak a kikeléshez kettő-öt évre van szükségük. Utána cserebogár lesz belőlük és elölről kezdődik a körforgás. Ha az ajánlott speciális permetszerek nem pusztítják el a lárvákat, a Tasi család kertjét már csak egy jó fagyos tél mentheti meg, amit nem élnek túl. Ha ez sem segít, fertőtleníteni kell a talajt, ami után újra kell építeni az egész kertet. A szakemberek azt mondják, a fagy nélküli telek miatt egyre több ehhez hasonló kárt okoznak majd az elszaporodott rovarok.

#Híradó#Videó#cserebogár#klímaváltozás#katasztrófa#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk