Híradó

Marosi Beatrix beleegyezése kell ahhoz, hogy tovább vizsgálhassák plágiumgyanús szakdolgozatát

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. október 19. 18:46

A tankerületi vezető a Kodolányi János Főiskolán erkölcs és etika szakon írt diplomamunkájában több helyen szó szerint átmásolt, de nem hivatkozott mondatok vannak. Ezt először a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium egyik tanára írta meg a közösségi oldalán.

Öt polgári engedetlenségben résztvevő pedagógust bocsátottak el néhány hete a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Értük demonstráltak diákok nem sokkal később a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt, ennek a szakmai vezetője Marosi Beatrix. Ő írta alá a munka alóli felmentésről szóló dokumentumot, és küldött több tucat tanárnak felmondással fenyegető levelet is.

A már egyetemként működő Kodolányi János Főiskola plágiumgyanú miatt indított vizsgálatot ellene múlt héten. A Telex kedden arról számolt be, hogy ezt le is zárták. Azt közölték, hogy nincs joguk hivatalosan felülvizsgálni a szakdolgozatot. Ezt személyiségi jogokkal és az elévülési idővel magyarázták. Azt írták, hogy 

az egyetem akkor vizsgálódhatna, ha azt Marosi Beatrix maga kérné, vagy a plagizált szerzők indítanának hatósági eljárást a szerzői jogaik megsértése miatt.

A tankerületi vezető 10 évvel ezelőtt írt diplomamunkájában az azóta országgyűlési képviselőnek választott egykori újságíró, Jámbor András blogbejegyzéséből is átemelt egy mondatot. A politikus egyelőre még nem tudja, hogy beperli-e Marosi Beatrixet.

Dosztojevszkijt nem tudjuk megkeresni ugye ebben az ügyben. Itt egy pertársaságának lenne értelme, vagy valami közös perelésnek, mert ha én egyedül nyújtanék be egy ilyen keresetet, akkor minden valószínűség szerint csak az én két mondatomat vizsgálhatnák

– mondta Jámbor.

Szerettük volna megtudni a Klebelsberg Központtól, hogy a tankerületi vezető plágiumgyanúja von-e valamilyen következményt maga után. De nem válaszoltak a megkeresésünkre. Ahogy Marosi Beatrix sem, akitől azt kérdeztük, hogy hozzájárul-e a szakdolgozata további vizsgálatához.  

#Híradó#Videó#oktatás#tankerület#vezető#marosi beatrix#szakdolgozat#plágiumgyanú#top hírek

Címlapról ajánljuk