Híradó

„Megdöbbentően rossz lépés” a házi napelemes rendszerek kormányzati kinyírása

Horváth NándorHorváth NándorHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. október 17. 18:55

Több mint 15 ezer friss napelem-telepítési igényt adtak le csak az egyik hazai szolgáltatónak a kormány múlt csütörtöki bejelentése óta – értesült az RTL Híradó. Gulyás Gergely miniszter akkor arról beszélt, az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek vissza áramot a rendszerbe. Így viszont már nem érné meg a telepítés. De azt még most sem tudni, a szabály mikortól lép életbe. Az érintettek érthetetlennek tartják az időzítést. A kormány közben azt is bejelentette: lefújják az uniós napelemes pályázat második ütemét.

A kormány múlt csütörtöki bejelentése óta felbolydult a piac és hatalmas lett az érdeklődés. Csak ők az egész éves rendeléseik ötödét adták le az elmúlt négy napban – ecsetelte a Híradónak Nagy Lajos, a Technosolar Kft. ügyvezetője.

„Van olyan ügyfél, aki még gyakorlatilag le sem szerződött velünk. Meg sem állapodtunk az árban, de azt mondta, hogy úgyis egyezségre jutunk majd. Adjuk be az igénybejelentőt, mert ha nem adjuk be, akkor a lehetősége is elvész annak, hogy csatlakozást szerezzen” – mondta.

Gulyás Gergely miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy ezentúl új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek vissza áramot a hálózatra.

„A betáplálást felfüggesztjük. Még egyszer mondom nem azokra, akik már a hálózatban vannak, vagy akinek előterjesztett igénye van, hanem akik ezt követően fognak zöld energiát, vagy ezt követően fognak napelemet felszerelni és az igényeiket sem adták eddig még be” – közölte az október 13-i kormányinfón

Hogy ez mit jelent pontosan és mikortól érvényes, azt azóta szeretné megtudni minden érintett, de a pontos szabályok azóta nem jelentek meg, a kormány pedig ma sem árulta el a megkeresésünkre.

„Nagy a roham. Mindenki szeretné tudni, hogy a már megrendelt és folyamatban lévő ügyeivel hogyan állunk, mi lesz a már folyamatban lévő, de még igénybejelentésként a szolgáltatónak be nem adott ügyekkel, meg egyáltalán, hogyan tovább?” – mondja Nagy Lajos

Az egyik legnagyobb hazai szolgáltatónál információink szerint múlt csütörtök óta több mint tizenötezer igénybejelentést kaptak, amelyeket az eddigi ügymenetnek megfelelően be is fogadtak. Tehát kiadták rájuk a visszaigazoló kódot.

A szakmai szövetség szerint a kormány hatalmas hibát követ el, hiszen a döntésük miatt nem éri meg lakossági napelemet felszerelni, vagyis lényegében megszünteti ezt a piacot. Mindezt úgy, hogy Magyarország jelenleg is jelentős mennyiségű villamosenergiát importál.

„Egyöntetű az elutasítottság minden érintett, az áramszolgáltatók, az engedélyezősök, a napelemes kivitelezők, illetve a felhasználók részéről is. Ez mindenki szerint egy megdöbbentően rossz döntés, hiszen nem lehet kijelenteni a villamosenergia-hálózatunkról, hogy sehol nem lehet a hálózatra csatlakozni” – magyarázza Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A kormány részéről a Technológiai és Ipari Minisztérium egy közleményben bejelentette: lefújják az uniós forrásból finanszírozott lakossági napelemes pályázat második szakaszát is. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, vagy érinti-e a változás az első szakaszba beadott pályázatokat, szintén hiába kérdeztük a tárcától.

#Híradó#Videó#napelem#top hírek#áram#hálózati visszatáplálás

Címlapról ajánljuk