Híradó

Magasabb gáz- és áramárat hoz a hidegebb, szélcsendesebb és csapadékmentesebb tél

Velti LászlóVelti László

2022. október 3. 18:48

Az átlagnál hidegebb lehet a tél Európában – a Középtávú Időjárás-előrejelzések Központjának friss prognózisa alapján. A kormányközi szervezet szerint kevesebb csapadék és szél várható a szokottnál. Emiatt nemcsak a gáz, hanem az áram is tovább drágulhat a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint. Az RTL meteorológusa azt mondja, várhatóan Magyarországon is többet kell majd fűteni a télen.  

Harmadával nagyobb, 25 ezer forintos gázszámlát kapott egy békéscsabai nyugdíjas, pedig ugyanannyi gázt használtak, mint egy éve. Az ok, hogy a kormány nyáron úgy döntött, részlegesen eltörli a rezsicsökkentést.

Igyekszünk vastagabb takaró, vastagabb pizsamákat fölvenni, de hát, ha itt vannak az unokák, akik egy nyolchónapos meg egy ötéves, rájuk való tekintettel föl kell emelnünk a hőfokot

– mondta a házba lakó férfi. Az európai családokhoz hasonlóan azonban most már a tél miatt is aggódnia kell. A Középtávú Időjárás-előrejelzések Központjának főigazgatója ugyanis arról beszélt a Financial Times-nak, hogy a közelgő tél „nemcsak hidegebb lesz, hanem kevesebb szél és csapadék várható”.  

Az RTL meteorológusa azt mondja, a Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli részén hidegebb a víz az átlagosnál

Ilyenkor a statisztikák szerint Európában a tél hidegebb az átlagosnál, vagy ahhoz közeli értékeket mérhetünk. Azonban ezt úgy érdemes kezelni, hogy az elmúlt telek melegebbek voltak az átlagosnál. Tehát ilyen helyzetekben jócskán be kell fűteni

– mondta Allaga Tamás.

Ajánló: Kezdhet spórolni a téli rezsire: hidegbetörések és intenzív felmelegedések válthatják egymást az elmúlt évekhez képest hűvösebb télen.

A tavalyi a 12. legenyhébb tél volt Magyarországon 1901 óta, 1,7 Celsius-fokkal magasabb középhőmérséklettel az átlagosnál. Egy évvel korábban pedig még melegebbet mért a Meteorológiai Szolgálat. Most más időjárás várhat a magyar családokra.    

Nagyobb hidegbetöréseket átmeneti tavaszias periódusok követhetnek. A hidegbetörésekkor a -5, -10 fokos minimumok és a nulla fokos maximumok a jellemzők

– jellemezte az előttünk álló telet Allaga Tamás.

Az energiaárakat is megdobhatja a tél

A hidegebb idő hatására a gáz, a kevesebb szél és csapadék miatt pedig az áram drágulhat a Híradó által megkérdezett szakértő szerint. Ő mégis úgy számol, aki teheti, ennek ellenére se költ majd többet energiára.

Hogy ha jött egy hidegebb idő, akkor 5-10 százalékkal nőtt meg az átlagos fogyasztáshoz képest a fogyasztásunk. Most viszont azt lehet előre jelezni, hogy ha átlagos tél jönne, és figyelembe vennénk azt, hogy az emberek és a vállalkozások spórolnak, akkor 10, akár 20% megtakarítás is várható

– mondta Bali Gábor

 

#Híradó#Videó#Időjárás#tél#hideg#fűtés#drágulás#rezsi#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk