Híradó

Csődbe viheti az önkormányzatokat a távhő árának brutális emelése

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. október 2. 18:56

Csődbe mehetnek a települések az elszállt energiaárak miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint. Pénteken hozta nyilvánosságra a kormány az év végéig érvényes távhődíjakat. Ahol főleg gázzal fűtik a hőerőműveket, ott akár 13-szorosára is emelkedhet az önkormányzati intézmények fűtési költsége.

Musicalt hirdet a plakát a szombathelyi Művelődési és Sportház falán. Az épület az önkormányzaté, akárcsak a bölcsőde vagy a Képtár. Mindhárom városi intézményt távhővel fűtik – ami a péntek éjfélkor kiadott kormányrendelet alapján tizenháromszor többe kerül majd az eddiginél. Szinte minden városban emelkedtek az önkormányzati intézmények távhődíjai. Leginkább ott, ahol gázzal fűtik a hőerőműveket.

Az árakból én azt látom, hogy ebben különösebb fék nincsen. Tehát azok a piaci árak szabadulnak rá  ezekre az intézményekre, amelyek egyértelműen a földgáz árának az emelkedéséből jöttek

 – magyarázta a Híradónak Bali Gábor energiapiaci szakértő.

Szombathely polgármestere szerint összesen csaknem egymilliárd forinttal növeli a kiadásokat a dráguló távhő – ennyit nem tudnak fedezni a költségvetésből. Azt kérik a kormánytól, hogy csökkentse városok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértékét.

Ha nálunk maradhatna a szolidaritási adó, ami 3 milliárd forint, akkor meg tudnánk oldani a problémát. Minden megyei jogú város ezt kérte, de válaszként azt kaptuk, hogy egyedi egyeztetések lesznek, mintha a kormány egyenként adna mentőövet a városoknak. Na de ha a saját forrásunkat otthagynák nálunk, akkor erre nem is lenne szükség

 – mondja Nemény András.

Ezzel kapcsolatban kerestük a kormányt, de nem reagáltak. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, tárgyalnak a települések támogatásáról de azt várják, hogy a városok is spóroljanak.

„Mindenkinek meg kell tenni, amit a saját helyén, pénzügyi lehetőségei szerint meg tud tenni annak érdekében, hogy csökkentse a kiadásokat és a magasabb kiadások kifizetését meg úgy tudjuk megosztani, hogy azt az önkormányzat pénzügyi helyzete feltétlenül szükségessé teszi” – közölte csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Állami támogatás nélkül a Magyar Önkormányzatok Szövetsége csődhullámtól tart.

Gémesi Görgy, a szövetség elnöke szerint „nem lehet érdeke a magyar kormánynak, hogy az önkormányzatok 80-90 százaléka csődbe jusson. Nekünk üzemeltetni kell, nekünk biztonságot kell adni a szülőknek, nagyszülőknek, a betegeknek, a szociális otthonban fekvőknek és mindenkinek, akik a településeinken laknak.”

A mostani távhődíjak december végéig érvényesek. Az Állami Energiahivatal várhatóan a következő hetekben dönt a januártól érvényes díjakról. Ezek a szakértő szerint már kedvezőbbek lesznek, mert augusztus vége óta folyamatosan csökken a gáz világpiaci ára.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#távhő#rtl#hőerőmű

Címlapról ajánljuk