Híradó

Levágta az MVM a zuglói társasházat a hálózatról, 70 család maradhat hónapokra gáz nélkül

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. szeptember 28. 18:38

Akár két hónapra gáz nélkül maradhat egy zuglói társasház, pedig csak néhány óra kimaradásra számítottak egy felújítás miatt. Az MVM levágta őket a hálózatról, majd ekkor derült ki, hogy vissza már nem tudják kötni őket, mert probléma van a rendszerrel. A közös képviselő nem érti mi a gond, alig egy éve végeztek gázbiztonsági vizsgálatot az épületen. Akkor mindent rendben találtak.

Kicserélték a gázvezetékeket a múlt héten zuglói Báróczy utcában. Az utca egyik társasházában körülbelül 70 lakás van. Itt él Szabó M. István is. Amikor a Híradó ott járt, körülbelül 15 fok volt náluk. A vízforralóval nem teát főzött, a fürdéshez melegített vizet.

A gázvezetékek cseréjéhez le kellett vágni az épületet a hálózatról. Vissza azonban már nem kötötték. A férfi azt mondta, ez egyszerű rutin lett volna.

Az új csőre rákötik a házat és mindenki megy tovább. Délben derült ki, hogy ez nem történik meg, azóta sincs gázunk. Az MVM azt mondja, azért, mert nem tömített a gázvezetékrendszer

– mondta.

Az épületben sok idős ember és kisgyerekes család él. Aggódnak, mert azt sem tudni, hogy pontosan mikorra oldódhat meg a probléma.

Szőcs Andrásék 11 hónapos kislányukkal maradtak fűtés nélkül. 

Hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy akár két hónapig is fűtés és melegvíz nélkül maradhatunk. Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy a lakásban ne legyen meleg

– mondta.

A ház közös képviselője megmutatta nekünk a gázbiztonság felülvizsgálatáról szóló dokumentumokat. Ötévente kötelező elkészíttetni. Ez alig egy éve készült. Az ezzel foglalkozó szakértő cég akkor mindent rendben talált.

„Semmilyen szivárgás nem volt sehol. Erről jegyzőkönyv készült. Nem is értjük, hogyan nyilvánították most hirtelen életveszélyessé a hálózatot. Azt akarják, hogy az egészet felújítsuk” – mesélte Gyarmati Stefánia.

Ez viszont több millió forintba kerülne. A közös képviselő azt is hozzátette, hogy az utóbbi időben több hasonló esettel találkozott. Ezért inkorrektnek tartja, hogy az MVM szakemberei nem vizsgálják át a rendszert, mielőtt levágják a hálózatról. De szerinte nem csak ez a probléma.

Érdekes módon amikor egy ilyen elzárás történik, rögtön megtalálnak minket vállalkozók az ajánlattal, hogy ők azonnal tudnak jönni, azonnal felmérnek és nagyon, nagyon jó ajánlatot tudnak adni

– mondta a közös képviselő.

Szerettük volna megtudni az MVM-től, hogy értesítenek-e vállalkozókat arról, ha egy társasház vezetékrendszere felújításra szorul. Kérdeztük azt is, hogy felújítás előtt, miért nem vizsgálják, hogy vissza lehet-e kötni az épületeket a gerincvezetékre. Választ azonban nem kaptunk.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#gáz#zuglói társasház

Címlapról ajánljuk