Híradó

Jól hangzik a 100 százalékos napelem-támogatás, kár, hogy sok százezret hozzá kell tenni, így rengetegen elbukják

Kéri BarnaKéri Barna

2022. szeptember 22. 19:43

43 ezer elnyert napelempályázat kerülhet veszélybe, ha a kormány nem emeli meg az eredeti támogatási összeget. Hiába nyertek sokan 100 százalékos támogatást napelem-telepítésre, családonként több százezer forintot kell fizetni az áremelkedés miatt, ám ezt sokan nem tudják vállalni. A Napelem Szövetség ezért azt kéri: emeljék meg a támogatási keretet. A kormány nem reagált.

„Még egy feladat: le kell jönni a gázról, az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak” – tusványosi beszédében adta ki a vezényszót a miniszterelnök. Elhatározni könnyű, teljesíteni nem. Még annak sem, aki 100 százalékos állami támogatással telepítene napelemeket a házára.

Hiába nyertek ugyanis támogatást a napelemes rendszerre, a kivitelezők az áremelkedésekre hivatkozva pluszpénzt kérnek. „15 százalék önerő kell sajnos” – írja egy felhasználó egy Facebook-csoportban. Másikuk arról számol be: 

már ki is szálltak a pályázatból, mert csaknem 30 százalék önerőt kértek tőlük, a 2,1 millió forintot azonban még hitelből se tudták kifizetni.  

Egy hónappal ezelőtt a Híradónak is nyilatkozott egy érintett, azt mondta, „kilowattonként körülbelül 100 ezer forint önrészt, hozzájárulást kell beletenni, ami az én rendszeremhez nagyjából 5-600 ezer forint”.

A helyzet azóta romlott a Napelem Szövetség elnöke szerint. Egy Rezsikonferencia elnevezésű rendezvényen szerdán Kiss Ernő azt mondta: ha minden így marad, az egész pályázat bedőlhet.

Ha marad az eredeti összeg, akkor több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hiszen a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe

– mondta a szövetség elnöke.

A szövetség szerint csak az segítene, ha a kormány emelne a támogatási összegen. Arra is panaszkodnak, hogy

az utófinanszírozott pályázatban eddig még egyetlen vállalkozó sem jutott a pénzéhez, pedig állításuk szerint 90 milliárd forintot fektettek be eszközökbe.

A kormány korábban azt közölte: a vállalkozók kérhetnek pluszpénzt, de csak akkor, ha a megrendelő hajlandó a különbözetet kifizetni. Ma nem válaszoltak a Híradó kérdéseire.

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#napelem#pályázat

Címlapról ajánljuk