Belföld

100 százalékos támogatást nyert napelem-telepítésre, de ha nem teszi hozzá saját zsebéből még az ár negyedét, ugrik az egész

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 16:29

Több százezer forintjába is kerülhet a napelem azoknak is, akik elvileg teljes támogatást nyertek erre az állami pályázaton. A nyerteseket a hónap elején kezdték értesíteni, pénzt azonban – információink szerint – még senki nem kapott. A kivitelezők azonban a szerződés aláírása óta megnövekedett költségeikre hivatkozva pluszpénzt kérnek a nyertesektől. A kormány szerint emelhetnek árat, de csak a pályázó beleegyezésével.

Tanácstalanul mutatja nyertes pályázatának iratait a Híradónak egy névtelenséget kérő Heves megyei férfi. Napelemeket telepítene a házukra, ezért pályázott tavaly év végén. 10 hónapot várt, mire kiderült: nyert, az Európai Unió és a Magyar Állam 100 százalékban támogatja a beruházást.

Sikerült pozitív elbírálást kapnom, de akkor jött a feketeleves, amikor beszéltem a kivitelezővel, hogy annyira megdrágultak az árak, hogy kilowattonként körülbelül 100 ezer forint önrész-hozzájárulást kell beletenni, ami az én rendszeremhez nagyjából 5-600 ezer forint.

A korszerűsítést nem csak azért nem tudja elkezdeni, mert a 2,3 millió forintos támogatásról még csak értesítést kapott, a többi pályázóhoz hasonlóan pénzt viszont nem. Pluszköltségekre pedig végképp nem számított. Mint mondja, a pályázat eredeti kiírása szerint 100 százalék a támogatás, tehát nem kell önerő az ügyféltől.

Pályázati feltétel volt az is, hogy a kivitelező szerződésben előre vállalja a munkát. Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint azonban a pályázat kiírásakor még 360 forint volt az euró és 320 a dollár árfolyama. Az alapanyagok ára pedig azóta a duplájára nőtt.

„Ebben a pályázatban 43 ezer család nyerte el a 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást. Sajnos nagyon sok ilyen napelemes rendszer lesz, amit nem fognak tudni megvalósítani az eredetileg tervezett költségkereten belül” – mondta a Híradónak Kiss Ernő.

Ha a pályázók és a kivitelezők nem tudnak megegyezni a többletköltségekről, akkor várhatóan nem épülnek meg a napelemek

 – tette hozzá.

„Arra nem kötelezhető egyetlen vállalkozás sem, hogy azért dolgozzon, hogy veszteségeket termeljen, és a saját munkájának ne legyen meg a fedezete. Magukon a napelemes rendszereken a kivitelezőknek nincsenek nagy hasznaik, a munkadíjakból élnek, és az nem lehetséges, hogy valaki ráfizessen erre" – magyarázta Kiss Ernő.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a Híradóval azt közölte, hogy a kivitelezőnek jogában áll árat emelni, de csak a szerződő fél beleegyezésével. Azt is közölték, hogy a családok a napelemes rendszerek telepítéséhez más támogatásokat is igénybe vehetnek, például az otthonteremtési támogatást és az otthonfelújítási kölcsönt.

Nyitókép: Napelemet szerelnek a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére. Fotó: MTI/Varga György

#Belföld#napelem#támogatás#drágulás#pályázat#Híradó

Címlapról ajánljuk