Híradó

A tej után cukorból is hiány van a kormányzati árstop miatt

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. szeptember 14. 18:27

Sok boltban hetek óta hiánycikk a kristálycukor. Egy üzletlánc budapesti boltjában azt sem tudják, mikor kapnak legközelebb. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ez azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot. A kormány – ahogy a polcokról sok helyen szintén hiányzó tejekkel kapcsolatban – most is azt írta, ellenőrizni fogják, kaphatók-e az árstopos termékek. 

A Híradónak küldött nézői felvételen jól látszik, hogy az egyik budapesti üzletben üresen állt a cukros polc. A felvétel beküldője azt írta, hogy csak a sokadik üzletben tudott vásárolni. Az egyik helyen az eladót is megkérdezte mi okozza a hiányt. Az erről készült felvételt is elküldte a híradónak.

Nem tudjuk mikor kapunk egyáltalán. A központba sem érkezik be. Beszállítási nehézségek adódtak az egész hálózat szinten. Mi nem is rendelhetünk már. Amikor kapunk a központtól leosztást, akkor van

– mondta a boltos.

Hasonló helyzetről számolt be a Baranya megyei Diósviszló kisboltjának tulajdonosa is, de szerinte a gondok már az árstop bevezetésekor látszottak.

A cukrot most nagyon-nagyon nehéz beszerezni. Nagykerekben jóval drágábban tudtuk beszerezni, már a hatósági ár bevezetésekor. Több volt a beszerzési ár, mint amennyiért nekünk kellett volna adni

– mondta el Balogh-Gál Erika, aki hozzátette, sokszor a nagyobb üzletláncoknál próbálják beszerezni a cukrot, de 3 hete a környékükön is alig lehet kapni.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint évek óta egyre kevesebb cukrot állítanak elő Európában, így Magyarországon is. A keresletet azonban mindig ki tudták elégíteni. Az elnök szerint most azért hiánycikk több helyen a cukor, mert a januárban bevezetett árstop miatt többet vesznek az emberek.

Megítélésem szerint a hatósági ár úgy befolyásolja a cukorral kapcsolatos ellátást, hogy alacsony áron kapható a cukor

– mondta Dorogi Árpád, aki szerint ez megnövelte a keresletet, hiszen az emberek arra számítanak, hogy ezen időszakot követően lényegesen magasabb áron tudják beszerezni ezt a terméket. Ismert, hogy a cukor korlátlan ideig tárolható és önmagában ez a kedvező alacsony ár megnövelte a keresletet.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az ország számos boltjában hiánycikké vált a hatósági áras tej is. Ahogy akkor, úgy most is azt válaszolta a kormány, hogy

vizsgálják, ha egy árstopos termékekből a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére.

Azt is hozzátették, hogy „a jelenlegi ársapka október 1-ig van érvényben, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek majd az árstopok ügyében.”

#Híradó#Videó#Gazdaság#cukor#árstop#hiánycikk#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk