Híradó

Gulyás Gergely klímás fűtésre biztatta az embereket, de a villamosenergia-rendszer nincs erre felkészülve

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. szeptember 11. 18:54

A miniszter a csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy a gázfűtés kiváltására megoldást jelenthetnek a fűtésre alkalmas klímák. A kormány pedig lehet, hogy támogatná ezek beszerzését. Balogh József energiapiaci szakértő szerint azonban a villamosenergia-hálózat nincs felkészítve arra, hogy az eddiginél is többen kezdjenek el klímával fűteni.

 

Padlótól a plafonig állnak a klímás dobozok egy pécsi kereskedésben. Bekk Róbert klímaszerelő, az üzlet tulajdonosa azt mondja, hogy mióta emelkednek az energiaárak, sokkal nagyobb a kereslet az úgynevezett split klímákra, azokra a berendezésekre, amelyekkel fűteni is lehet. Nem véletlenül.

„Régebbi ügyfeleink, akik fűtésre használják ezeket a berendezéseket, arról számoltak be, hogy a klímával való fűtés a gázhoz képest negyedébe kerül. Most, az energiaválság után, ha lehet hinni a számításainknak, akkor tizedébe fog kerülni” – mondta a klímaszerelő, aki szerint van olyan klíma, amit csak kiegészítő fűtésre ajánlanak, de olyan típusokat is kapni, amelyek akár mínusz harminc fokban is jól teljesítenek.

Az emelkedő energiaárak miatt Gulyás Gergelyt a csütörtöki Kormányinfón arról kérdezték, hogy lesznek-e újabb lakossági energiahatékonysági pályázatok, például háztartási gépek cseréjére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek kapcsán beszélt a split klímákról is.

„Ami alapvetően és érdemben segít, az a split klíma. Senkit nem beszélnék le róla, hogy egy öreg hűtőt lecseréljen egy újra, mert ezek mind segítenek, de ami a gázfűtés kiváltásánál nagyságrendi segítséget jelent, az a split klíma beszerelése” – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Balogh József energetikai szakértő szerint viszont csak elsőre tűnhet jó ötletnek, hogy Magyarországon az eddiginél is többen kezdjenek klímával fűteni.

A mai magyar elektromos elosztó rendszer az nem arra van kitalálva, hogy tömegesen split klímával kezdjenek el fűteni 

– mondta az energiapiaci szakértő az RTL Híradónak, ugyanis ha egyszerre túl sokan kapcsolják be a split klímát, abból akár ellátásbiztonsági gond is lehet.

A szakember szerint ugyanis 

az ország legtöbb pontján a villamosenergia-hálózat elavult, nincs felkészítve a nagyobb terhelésre 

Az RTL Híradó kereste a Technológiai- és Ipari Minisztériumot a témában. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mitől függ, hogy indítanak-e majd a split klímák beszerzésére támogatási programot. Érdemi válasz azonban nem érkezett. 

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#split klíma#fűtés#tél#gulyás gergely#balogh józsef

Címlapról ajánljuk