Híradó

Csődbe ment egy egzotikus utakat kínáló iroda, az utasok futhatnak a pénzük után

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. augusztus 28. 19:13

Csődbe ment az egzotikus utazásokat kínáló Lagun Travel, a károsultak kifizetésére nincs fedezet. Az Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint a cég Seychelles-szigeteken lehet bejegyezve. A Seychelle Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja felvette a kapcsolatot a kinti idegenforgalmat felügyelő államtitkárral.

Az Indiai-óceán fehér homokos partján videó készült egy éve arról, hogy Tomán-Körmöczi Flóra és Tomán Viktor a Seychelle-szigeteken házasodott össze. Az utat a Lagun Travel segített nekik megszervezni. Az első házassági évfordulójukat is egzotikus nyaralással szerették volna megünnepelni, a Maldív-szigeteken. Ennek megszervezésével szintén a Lagun Travelt bízták meg, az utazási iroda azonban néhány napja csődbe ment.

Az iroda „megrendülten tudatta” ügyfeleivel, hogy az irodájuk kénytelen megszüntetni utazási tevékenységét 2022. augusztus 25-től. A  cég biztosítása viszont csak a külföldön rekedt utasok hazahozatalát fedezi, így a már befizetett foglalások visszafizetésére nincs forrásuk – írták.

A házaspár utazása 1,3 millió forintba került. Tavaly november óta, havi részletekben fizették ki előre. Az utolsó kéthavi összeget viszont egyben utalták el az utazási iroda javaslatára. Az iroda arra hivatkozva kérte ezt tőlük, hogy egyébként megdrágulhat az út.

Tomán-Körmöczi Flóra szerint a cég „az utolsó utáni pillanatig elhitette minden egyes utassal, hogy minden a legnagyobb rendben van, meg fog valósulni az utazás”. Ők hétfőn még leveleztek az utazási iroda ügyintézőjével, aki azt írta, hogy hamarosan küldik a repülőjegyeiket.

A házaspár nincs egyedül: a Lagun-károsultaknak Facebook-csoportot is létrehoztak, ehhez 48 óra alatt több mint kétszázan csatlakoztak. Tomán-Körmöczi Flóra szerint mindenki hasonló tapasztalatokról számolt be.

Rendkívül csalódottak vagyunk. Már majdnem egy éve készültünk erre az utazásra. Nyilván az ember ennyi pénzt nagyon komoly áldozatok árán tud összegyűjteni

– fogalmazott a károsult. 

Az Utazómajom nevű szakportál írt először arról, hogy információik szerint a Lagun Travel az első években magyar cégként üzemelt, később visszavonták az engedélyüket, és külföldi vállalkozást alapítottak. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint ez megnehezítheti a károsultak helyzetét, mivel a cég nem rendelkezik a Magyarországon előírt vagyoni biztosítékkal. Így azok, akik már befizették az utazásukat, most futhatnak a pénzük után.

Kiss László, a Seychelle Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja is próbál segíteni a károsultakon. Írt a kinti idegenforgalmat felügyelő államtitkárnak, hogy nézzenek utána, milyen jogosítvánnyal rendelkezik a cég. Ez fogja meghatározni, hogy ha esetlegesen perre kerül a sor, akkor a seychelles-i vagy a magyar joghatóságnak kell-e azt elindítania.

Az RTL Híradó kérdéseivel kereste a Lagun Travelt, de nem kapott választ. A BRFK közölte, hogy az esettel kapcsolatban több magánszemélytől érkezett feljelentés, ezek tartalmát még vizsgálják. 

#Híradó#Videó#Belföld#utazási iroda#egzotikus#utazás#csőd#seychelles-szigetek#top hírek

Címlapról ajánljuk