Híradó

A kenyér és a párizsi két és félszeresére drágult 2008 óta, mégsem emelkedett a családi pótlék

Luigits TamásLuigits Tamás

2022. augusztus 27. 18:45

A tojás több mint a duplájára drágult, amióta nem emelkedett a családi pótlék. Gulyás Gergely miniszter kedden arról beszélt, nem akarnak változtatni a támogatáson. Az MSZP és a Párbeszéd pedig azt kezdeményezi, hogy emeljék a duplájára. 

Varga Szabináék két gyermeket nevelnek. Az RTL Híradónak azt mondta, a családi pótlék összegét egy-két nap alatt felélik:

Ezek mellett az árak mellett kétszer lemész boltba és ennyi. Nincs benne egy ebéd, vagy egy komolyabb étkezés, ez csak ami épp kell: tej, kenyér, szalámi.


A családi pótlék 2008-óta 12 200 forint egy gyerek esetén. Két gyerek után 26 600 forint jár, három gyerek után pedig 48 000. Négy vagy több gyerek esetén gyerekenként 16 000 forintra számíthat a család. Aki egyedül neveli gyerekét, gyerekenként 1500 forinttal kap többet. Ha három vagy több gyereket nevel egyedül, akkor már csak ezerrel.

Miközben a családi pótlék összege 14 éve változatlan, az árak folyamatosan nőttek.

A KSH adatai alapján 2008-ban egy kiló fehér kenyér átlagára 245 forint volt, 10 deka párizsi 89 forintba került, egy tojás 30 forint volt, egy kiló sertéshús pedig 1090 forintba került. A legfrissebb adatok szerint 2022 júliusában a kenyér 670, 10 deka párizsi 239, a tojás 64, a sertéshús pedig 1520 forintba került.  

Emiatt az emelkedés miatt az MSZP és Párbeszéd szerint is duplájára kellene emelni a családi pótlékot. A Párbeszédnél azt mondják, helyes, hogy az iskolakezdés miatt augusztusban megkapják a szeptemberi összeget is a családok, de az az összeg később hiányozni fog.

Gulyás Gergely azonban még a keddi kormányinfón arról beszélt, nem tervezik a családi pótlék emelését, mert szerinte a családtámogatási rendszer így is a legjobb Európában.

A nemzeti össztermékből senki nem fordít olyan hányadot családtámogatásra mint Magyarország 


– mondta.

Herczog Mária szociológus szerint a legrosszabb helyzetben lévőkön ezek a támogatások nem segítenek, és őket sújtja legjobban, hogy a családi pótlék elértéktelenedik. Elmondása szerint

épp azoknak nem jut, illetve azok gyerekeinek nem jut megfelelő támogatás, akik leginkább rászorulnának.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#családi pótlék#támogatás#család#infláció#drágulás#top hírek

Címlapról ajánljuk