Híradó

Szeged sem adja át víziközműcégét az államnak

Kéri BarnaKéri Barna

2022. augusztus 21. 18:54

Nem adja át a víziközművet működtető céget az államnak – ezt közölte a főváros után Szeged polgármestere is. A kormány augusztus elsején jelezte: ingyen átveszi az önkormányzatoktól az energiaárak emelkedése miatt csődközeli helyzetben lévő víziközmű-szolgáltató cégeket, de ha nem adják, nem számíthatnak állami támogatásra sem. 

Lajtoskocsik vitték a vizet július elsején Solymáron, és még a katonaságot is be kellett vetni, hogy helyreállítsák a szolgáltatást. Menczer Tamás, a körzet fideszes országgyűlési képviselője akkor azt mondta: a nehéz helyzet részben az elmaradt fejlesztések miatt következett be.

Solymár környékén pályázati pénzből éveken belül egy közel 20 milliárdos fejlesztés valósulhat meg, amely javítja az ellátás biztonságát, ám a legtöbb önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltatónak erre nincs pénze.

A vízműcégeket tíz éve sújtja a közműadó, és egy évtizede nem emelhetnek árat sem a rezsicsökkentés miatt. Ezért nem volt pénzük fejleszteni. A rezsiárak emelkedése után azonban sok cég már azért küzd, hogy működőképes maradjon. A Miniszterelnökség vezetője július elején arról beszélt, hogy több önkormányzat megkereste emiatt a kormányt.

„Nagyon sok vízszolgáltató, ami önkormányzati tulajdonban van, az csődközelbe került. Ezért az önkormányzati államtitkárságot, illetve a Palkovics miniszter úr által vezetett tárcát is többen megkeresték. És átadnák szívesen az önkormányzatok, mert nem akarják csődbe vinni” – mondta Gulyás Gergely.

Augusztus elején a kormány ajánlatott tett: ingyen átveszik a nehéz helyzetben lévő cégeket és vagyonukat az önkormányzatoktól. Ha nem adják, az önkormányzatok nem számíthatnak állami támogatásra a nehéz helyzetben. Dönteniük szeptember 20-ig kell. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez ultimátum.

„Az önkormányzati cégek többsége jelezte, hogy ebben a formában nem tudja tovább működtetni a víziközműveket. Az elmúlt időszakban az állam a saját cégeinél kompenzálta a bevételkieséseket, az önkormányzati cégeknek pedig maguknak kellett ezt kigazdálkodni” – mondta Gémesi György, aki szerint ebben a helyzetben a legtöbb önkormányzatnak nem lesz választása.

Több település mellett a főváros vezetése is jelezte: nem adnák át az államnak ingyen a 400 milliárd forintos víziközmű-vagyont. Botka László, Szeged független polgármestere pedig Facebook-oldalán államosításról írt. Szerinte a nyereségesen működő helyi vízszolgáltató jobb helyen van a szegedi önkormányzatnál, mint a kormánynál.

A Technológiai és Ipari Minisztérium vasárnapi kérdésünkre azt közölte: céljuk, hogy a magyar emberek biztonságos ellátása érdekében a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése mellett „fenntarthatóbbá váljon” a víziközmű ágazat működése. Ezért biztosítanak lehetőséget az önkormányzatok számára víziközműveik átadására, „önkéntes alapon”.

 

#Híradó#Videó#politika#víziközmű#szeged#botka lászló

Címlapról ajánljuk