Egyetlen téli nap fűtésére elég az Oroszországtól vásárolt többletgázA jelenlegi tempóval kilenc hónap alatt érkezhet meg Magyarországra az a 700 millió köbméter orosz gáz, amelyet a kormány a lekötött mennyiségen felül akar vásárolni. Szombaton jelentette be a külügyminisztérium államtitkára: megindult a szállítás, napi plusz 2,6 millió köbméter érkezik, egyelőre augusztus végéig. Ez az 52 millió köbméter azonban egyetlen átlagos téli nap fogyasztását fedezi.
Híradó

Egyetlen téli nap fűtésére elég az Oroszországtól vásárolt többletgáz

Kéri BarnaKéri Barna

2022. augusztus 14. 18:44

A jelenlegi tempóval kilenc hónap alatt érkezhet meg Magyarországra az a 700 millió köbméter orosz gáz, amelyet a kormány a lekötött mennyiségen felül akar vásárolni. Szombaton jelentette be a külügyminisztérium államtitkára: megindult a szállítás, napi plusz 2,6 millió köbméter érkezik, egyelőre augusztus végéig. Ez az 52 millió köbméter azonban egyetlen átlagos téli nap fogyasztását fedezi. 

Orbán Viktor a háború előtt arról is tárgyalt Moszkvában, hogy több gáz kell Magyarországnak. Akkor úgy fogalmazott:

Sikerült megállapodnunk, vagy nagyon közel kerültünk ahhoz a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több legyen az éves garantált orosz gáz Magyarországon.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára szombati Facebook-bejegyzésében már azt írta: „a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra". Menczer egyszersmind bejelentette: megindult a plusz gáz szállítása Oroszországból. 

Igaz, már szó sincs a korábbi 1 milliárd köbméterről.

Szijjártó Péter június végén beszélt arról, hogy lesz elég gáz a télen, egy hónappal később mégis Moszkvába utazott, hogy még több gázt szerezzen. Akkor azt mondta, hogy a magyar kormány döntése szerint 

a már megkötött szerződéseken felül további 700 millió köbméternyi földgáz vásárlása szükséges ahhoz, hogy az ország a következő hónapokban energiaellátás szempontjából teljes biztonságban legyen.

Pénteken meg is indult a plusz gáz szállítása. Menczer Tamás arról írt: napi 2,6 millió kömbéter plusz gáz jön, egyelőre augusztus végéig. Ezzel a tempóval a kormány által megvásárolni tervezett 700 millió köbméter kilenc hónap alatt érkezne Magyarországra, a szállítás azonban csak szeptember elsejéig biztos. A 444.hu számolta ki: így 

augusztus végéig 52 millió köbméter gáz érkezhet Magyarországra, ez pedig mindössze egyetlen átlagos téli nap fogyasztására elegendő, 

az annál hidegebb napokon azonban akár 60 millió köbméternél is több gáz fogy.

A Híradó által megkérdezett energetikai szakértő szimbolikusnak nevezte ezt a mennyiséget, mégis azt mondja: van jelentősége a szállítás beindulásának. Balogh József energetikai szakértő szerint „a szimbolikus jelentősége az, hogy egy EU-ország tudott gázt vásárolni a háború kitörése után az oroszoktól”.

A DK szerint viszont a kormány becsapta az embereket. Rónai Sándor úgy fogalmazott, „a Fidesz teljesen kiszolgáltatott minket Oroszországnak (…), ezt pedig sajnos a magyar emberek fogják megfizetni, már ha lesz egyáltalán elegendő orosz gáz”.

A kormány vasárnap a Híradó kérdésére azt közölte: 

a napi 2,6 millió köbméteres mennyiség csak augusztus végéig érvényes. A szállítások szeptembertől is folytatódnak, és a teljes 700 millió köbméter plusz mennyiség megérkezik Magyarországra.

 

 

 

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#orosz gáz#rtl#gáz#fűtés#menczer tamás#szijjártó péter#oroszország#top hírek

Címlapról ajánljuk