Híradó

Spórolniuk kell a benzinnel a tűzoltóknak, de a fa- vagy az olajfűtés lehetőségét is vizsgálják

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 16:54

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az RTL Híradónak elismerte a költségcsökkentéseket, de szerintük ezek nem veszélyeztethetik a feladatok ellátását.

Sokszor 30 kilónyi felszereléssel, tűzben, füstben dolgoznak a tűzoltók, a munkájukat pedig most újabb terhek nehezíthetik. A hivatásos tűzoltók szakszervezete szerint ugyanis a spórolás a tűzoltóságokat is elérte. 

A tűzoltók gyakorlatokat is alig tarthatnak, annyira visszafogták a benzinköltségeket.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak elmondta: volt már olyan eset, amikor gond volt a tankolással, ugyanis nem volt üzemanyag a Mol-kúton (a tűzoltók Mol-kártyával tudnak tankolni), így egy távolabbi benzinkúthoz kellett menni. Most azonban kiadták azt a szabályt is, hogy a legközelebbi kútnál lehet tankolni. 

A szakszervezeti vezető szerint a tűzoltók egy hónapban egy összefogó megyei gyakorlatot fognak tartani, de a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ellenőrzéseit is a minimálisra kell csökkenteni, sőt a laktanyákban és az őrsökön is spórolni kell. 

Salamon szerint már egy olyan intézkedéssorozat is életbe lépett, amelynek keretein belül a légkondicionáló berendezéssel felszerelt helyeken meghatározták, hány fok alá nem mehet a hőmérséklet, télen pedig, hogy milyen hőmérsékletig fűthetik fel a helyiségeket. 

A legutóbbi kormányinfón elhangzottak szerint a tűzoltólaktanyák fűtése is változhat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta: „Minden egyes közületnél, közintézménynél azt vizsgáljuk, hogy hol váltható ki a gázfűtés mással, leginkább fafűtéssel.” Azt, hogy a tűzoltó laktanyák ebből a szempontból közintézménynek számítanak-e, a Híradó csütörtökön hiába kérdezte a kormánytól, de a szakszervezet szerint elkezdődtek a felmérések.

Salamon Lajos szerint a tűzoltóságok jelenleg vizsgálják, hány laktanyában lehet átállni a téli időszakban a fával, olajjal való fűtésre, és ahol lehetséges, ott át fognak térni ezekre a fűtési rendszerekre. 

A Híradóúgy tudja, több tűzoltóságon már tisztítószereket is csak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyével lehet venni, de van laktanya, ahol azt kérték a dolgozóktól, 

vigyenek inkább otthonról.

A Katasztrófavédelem a Híradó kérdésére elismerte a költségcsökkentéseket, szerintük azonban ezek nem érinthetik a feladatok ellátását, illetve nem veszélyeztethetik a biztonságos munkavégzést.

Nyitókép: Tűzoltók egy kiskőrösi robbanás után 2022. májusban – Fotó: Donka Ferenc/MTI

#Híradó#tűzoltóság#fatüzelés#rezsicsökkentés csökkentése#rezsi#országos katasztrófavédemi főigazgatóság#költségcsökkentés#okf

Címlapról ajánljuk