Híradó

Bajnai korábban csökkentette a miniszteri fizetéseket, a Fidesz akkor ezt kevesellte, most azonban nem spórolnak a kormánytagok bérein

Kéri BarnaKéri Barna

2022. augusztus 2. 19:28

Míg a tiltakozások miatt a lengyel kormányfő kénytelen volt lemondani a havi 136 ezer forintnak megfelelő fizetésemelésről is, addig a magyar miniszterelnök havi juttatása 2 millió forinttal lett több néhány hete, és emelkedett a miniszterek és államtitkárok bére is.

A magyar-lengyel kapcsolatokban szívprobléma van.

A háború miatt távolodott el egymástól Magyarország és Lengyelország. Erről beszélt tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor. Egykori harcostársa és legközelebbi szövetségese, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök úgy reagált, hogy meg tudja erősíteni Orbán Viktor szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak.

Nemcsak a magyar-lengyel álláspontok, de a két miniszterelnök fizetése is távolodik egymástól. 

Bár Lengyelországban is arra készültek, emelik a kormánytagok fizetését, végül füstbe ment a terv. Az ellenzék és a választók tiltakozását látva ugyanis a lengyel kormány visszalépett a tervezett emeléstől a járvány és a háború okozta válság miatt – írta meg elsőként a Népszava.

Arról, hogy válsághelyzetben nincs lehetőség fizetésemelésre, Orbán Viktor is beszélt korábban, igaz, nem a saját, hanem a közszolgálati dolgozók bérével kapcsolatban:

Én értem, hogy hirtelen mindenki előáll igényekkel, részeben fejlesztési, részben fizetésemelési igényekkel, ráadásul magasakkal, 20-30-40 százalékokról meg duplázásokról beszélnek.

Gulyás Gergely miniszter viszont azt mondta, a nehéz helyzetben a kormány élen jár a spórolásban:

Az való igaz, hogy a kormány saját magán spórol.

Ehhez képest a lengyel kabinettel szemben a magyar kormányban jelentős fizetésemelés volt. A lengyel kormányfő eddig ugyan előzte Orbán Viktort, mert havonta 1,7 millió forintnak megfelelő zloty volt a fizetése. Ezt emelték volna meg 136 ezer forintnak megfelelő összeggel, de mégsem tették. Orbán Viktor fizetése viszont 2 millió forinttal emelkedett 3,5 millióra. A lengyel kormánytagoknak ezentúl is ugyanannyiból kell gazdálkodniuk, a magyar miniszterek fizetését azonban Orbán Viktor havi 650 ezer, az államtitkárokét pedig 150 ezer forinttal emelte meg. Az ellenzéki képviselők fizetése a kormánypártiakkal együtt szintén emelkedett márciusban, több mint havi 100 ezer forinttal.

A mostanihoz hasonló válság miatt, 2009-ben az akkor hivatalba lépő Bajnai Gordon 15 százalékkal csökkentette a miniszterek fizetését. Ezt a Fidesz akkor kevesellte, ők a fizetések megfelezését követelték. 

Kedden kerestük a kormányt, szerettük volna megtudni a véleményüket arról, hogy Lengyelországban lefújták a kormányzati fizetésemelést, de nem válaszoltak.

Borítókép: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki

#Híradó#politika#orbán viktor#magyar kormány#lengyel kormány#fizetés#Videó#top hírek

Címlapról ajánljuk