Híradó

Majdnem megdőlt az abszolút melegrekord, 41,5 fokot mértek Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen is

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. július 23. 18:20

A hőségben tömegek voltak a strandokon. A Dunántúl északi részére már megérkezett a hidegfront záporokkal, nagy változást azonban nem hoz, továbbra is marad a meleg.

Ropogósra sült a lángos, mint a tányérokat, úgy pakolják egymás mellé őket a csipesszel, hogy lecsöpögjön róüluk az olaj. Nagyüzemben készül a kolbász és a gyroshús is a balatonboglári büfében.

Egy balatonboglári büfében, ahol a kintinél is jóval melegebb van a forró olaj mellett, különböző praktikákkal igyekeznek átvészelni a kánikulát: vizes törölközővel borogatják magukat és hideg vizet isznak, amikor csak tudnak.

A pokol konyhája, ahogy szokták ugye mondani, ezt úgy kell elképzelni, hát 40 fok felett van általában a konyhában – mondta az RTL Híradónak Mándi Emese, a büfé ügyvezetője.

A forgalom miatt azonban nem kell panaszkodniuk, a kánikula tömegeket vonzott a vízpartra.

Nehéz árnyékot találni a déli melegben a Hortobágyon, itt a juhászok a perzselő napsütésben terelik az állatokat. Azt mondja egyikük, aki már évtizedek óta a jószágokat őriz, hogy ilyen aszályos nyarat még nem élt meg.

Nehezen bírjuk, ugyanúgy, mint a városi emberek, csak nekünk annyi az előnyünk, hogy nem vagyunk időhöz kötve, meg itt ebbe a sikátori pusztába mindig van egy kis szélmozgás.

A Meteorológiai Szolgálat előzetes mérései alapján a 2007-es, Kiskunhalason jegyzett abszolút melegrekordot, 41,9 fokot csak megközelítette a szombati hőmérséklet: Hódmezővásárhelyen és Kiskunfélegyházán 41,5 fokot mértek. Közben érkezik a hidegfront, tartós lehűlésre azonban nem számíthatunk.

#Híradó#Időjárás#hőség#kánikula#tetőzés#melegrekord#hidegfront

Címlapról ajánljuk