Híradó

Ennyit kerestek tavaly a miniszterek – Varga Judit, az egyetlen női kormánytag vitte haza a legkevesebbet

Vorák AnitaVorák Anita

2022. június 22. 19:32

Rogán Antal kereste a legtöbbet tavaly az új kormány tagjai közül, havonta több mint bruttó 37 millió forint jövedelme volt. Az új miniszterek mindannyian sokkal jobban kerestek civilként, mint azok, akik már tavaly is a kormány tagjai voltak – derült ki tavalyi adózási adatokból. 

A nemzet szolgálatára esküdtek fel az új miniszterek május végén. Hogy mennyiért vállalták el ezt a feladatot, azt egyelőre nem lehet tudni. A parlament a múlt héten egy törvénymódosítással Orbán Viktorra bízta, hogy mennyi pénzt ad kormánya tagjainak. Az RTL Híradó egyelőre hiába kérdezte, nem árulták el, mennyit fognak keresni a miniszterek. Az azonban megjelent a kormány oldalán, hogy tavaly mekkora jövedelem után adóztak a kormánytagok.

Még a legalacsonyabb jövedelmű miniszter is több mint négyszer annyit keresett, mint az országos bruttó átlagbér.

De van valaki, akinek a fizetése az egész mezőnyből kimagaslik.

Ő Rogán Antal, aki nemcsak miniszter, de pár éve feltaláló is. Ez igencsak megdobta a jövedelmét. Tavaly összesen 446 millió forint után fizetett adót, azaz havonta bruttó 37 millió forintból gazdálkodhatott. Ez a 458 ezer forintos bruttó átlagbérnek közel nyolcvanötszöröse.

Az új kormánytagoknak eddig sokkal jövedelmezőbb állásuk volt, mint azoknak, akik már tavaly is miniszterek voltak.

A budapesti kaszinókban és egy cseh hadiipari cégben is érdekelt, egy hónapja honvédelmi miniszternek kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristófnak ment közülük a legjobban: havi 6,5 millió forint fölött volt a jövedelme.

Lázár Jánosnak csak a nemzeti ménesbirtokból havi közel egymillió forint jövedelme volt tavaly. Ezen kívül három még ennél is jövedelmezőbb pozíciója volt, és a földjei kiadásával is szépen keres. Tavaly így havi 4 millió 200 ezer forint után fizetett adót.

Nagyjából havi hárommillió forintot kerestek azok, akik eddig is miniszterek voltak, és mellette a parlamentnek is tagjai.

Közülük Orbán Viktornak volt a legkisebb a fizetése, havi 2,6 millió forintból adózott tavaly. Nála csak az a két minisztere keresett rosszabbul, akik nem voltak országgyűlési képviselők. 

Az új kormány tagjai között Varga Judit az egyetlen nő. Tavaly ő volt a legkevesebbet kereső kormánytag.

 

 

#Híradó#Belföld#politika#fizetés#kormány#miniszter

Címlapról ajánljuk