Híradó

Megrázó korabeli tudósítások a vörösiszap-katasztrófáról

Váczi AndreaVáczi Andrea

2022. június 18. 18:05

12 éve történt a magyar történelem egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája, amikor átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározója. 10-en haltak meg, 150 megsérültek. Az RTL akkori tudosításaiból válogattunk.

2010. október 4-én, a vörösiszap-katasztrófa napján az RTL Híradó így számolt be a történtekről:


Akkor még úgy tudták, hogy egy ember halt meg, és nyolcvanan sérültek meg, közülük legalább nyolcan súlyosan, hárman pedig eltűntek abban a vörösiszap-tengerben, amely hét Veszprém megyei településre zúdult rá.

2010. november 16-án arról szólt a tudósításunk, hogy az űrből is látszott, hogy gond van a tározóval. Ugyanis a Földmérési és Távérzékelési Központ űrkutatói megállapították, hogy évek óta elmozdult a 10-es tározó gátja.


A fosztogatók sem kímélték a katasztrófa sújtotta területet. 2011. január 9-ei riportunkban megmutattuk, hogy kirabolták az üresen álló házak garázsait, ellopták a tüzifát, de olyan is előfordult, hogy egy ház nyílászáróit vitték el. Akkor a katasztrófavédelemnél úgy döntöttek, szigorítanak az ellenőrzésen.


2011. május 3-án az egyik áldozat fia idézte fel, min megy keresztül a tragédia óta. A bíróságon azt mondta,  pszichiáterhez jár, nyugtatókon él, mert nem tudja feldogozni a tragédiát. A család 18 milliót követelt a MAL-tól.


Szerencséje volt a Harasztos családnak, ők túlélték a katasztrófát. Megmaradtak egymásnak, de minden más odaveszett. Ugyan a házaspár újra felépítette az életét, de mindig elszorul a szívük, amikor régi otthonukra gondolnak. A Fókusz 2014. május 8-ai riportja.


Aztán a Házon kívül riportere az áldozatokkal beszélgetett a vörösiszap-per ítéletéről, ami nem kis felháborodást keltett, hiszen voltak felelősök, de nem ők ültek a vádlottak padján.


Úgy tűnt 2017-ben, hogy egy soha véget nem érő büntetőperre kell készülni. Elsőfokon mind a 15 vádlottat felmentették.


A helyzet 2019-re sem látszott rendeződni. Akkor arról számoltunk be, hogy nem érzik magukat bűnösnek a vörösiszap-katasztrófa vádlottjai.


„Aki részese volt, elfelejteni soha nem fogja” – sírva mesélt stábunknak az átélt borzalmakról egy devecseri édesanya 2019-ben. Huszonéves lányai voltak csak otthon, amikor átszakadt a gát, éppen telefonon beszélt velük és nem tudta viszontlátja-e még őket.


2021-ben koszorúzással, misével és kiállítással emlékeztek Devecseren a vörösiszap-katasztrófa áldozataira. 

#Híradó#Belföld#baleset#kolontár#devecser#vörösiszap-katasztrófa#somlóvásárhely#zagy#mal zrt.

Címlapról ajánljuk