Alaposan megdrágult a külföldi nyaralás, egy 3 tagú családnak 150 ezer forinttal kerülhet többe HorvátországLegalább ötödével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyarok számára. Mindenhol meglódult az infláció, ám főleg a forintgyengülés miatt kerül ennyivel többe a nyaralás. Egy 3 tagú család 150 ezer forinttal többet hagyhat az Adria partján ugyanazért, mint tavaly. Nőtt azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak 5 nap kikapcsolódást az egyik bank reprezentatív kutatása szerint.
Híradó

Alaposan megdrágult a külföldi nyaralás, egy 3 tagú családnak 150 ezer forinttal kerülhet többe Horvátország

Velti LászlóVelti László

2022. május 31. 18:20

Legalább ötödével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyarok számára. Mindenhol meglódult az infláció, ám főleg a forintgyengülés miatt kerül ennyivel többe a nyaralás. Egy 3 tagú család 150 ezer forinttal többet hagyhat az Adria partján ugyanazért, mint tavaly. Nőtt azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak 5 nap kikapcsolódást az egyik bank reprezentatív kutatása szerint.

A múlt hónapban Horvátországban majdnem 9 és fél százalékra gyorsult az infláció. A Híradó által megkérdezett szállásadó azt mondja, ennek ellenére csak jövőre emel árat. Az apartmanjai már megteltek idén nyárra.  

Az árakat hagytuk még erre a szezonra. Amúgy minden megdrágult, mint maguknál is – mondta Balogh István, egy pulai apartmanház tulajdonosa

Idén azonban a tavalyi ár is nagyobb teher a magyaroknak. A forint az euróhoz és a kunához képest is 13 százalékkal kevesebbet ér, mint egy éve, azaz áremelés nélkül is ennyivel többet kell fizetni forintban mindenért. A horvát valuta nem gyengül, mert Horvátország január elsejétől bevezeti az eurót.

Egy 3 tagú magyar család, amelyik tavaly még 700 ezer forintot költött az Adria partján nyaralásra, idén 158 ezerrel többet fizethet ugyanazért a Bankmonitor szerint. Hasonló drágulással számolhat, aki az olasz, a görög vagy a spanyol tengerpartra készül.

20-23 százalékkal drágult egy év alatt a nyaralás. Ennek két komponense van: a drágulás 60 százalékát a forint gyengülése okozza, és körülbelül 40 százalékot tesz ki az adott országban megjelenő infláció 

– vázolta fel Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Megkérdeztük a szakértőt, hogy ilyen körülmények között mikor, most, vagy minél később, a nyaralás végén érdemes kifizetni az euróban foglalt szállásokat, de még jósolni sem lehet.

„Senki nem tudja megmondani, hogy egy hónap múlva hol lesz a forint” – mondta Sándorfi Balázs.

A szállás mellett ráadásul benzinre is többet kell költeni. Horvátországban nagyjából annyiba kerül literje, mint nálunk a külföldieknek, azaz 700 forintnál is drágább. Másfélszer annyi, mint az árstopos üzemanyag itthon.

„Legalább 200 forint a literenkénti különbség. Ez egy 40 literes tanknál 8 ezer forintot jelent egy teletank esetében. És az üzemanyagköltség mellett az úthasználati díjjal is számolni kell Horvátországnál, ami tavalyhoz képest 10 százalékkal drágul június 15-től – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A K&H Bank reprezentatív kutatása szerint a 30 és 59 év közötti magyarok 26 százaléka fontolgat külföldi utazást idén, másfélszer annyian, mint tavaly. Ugyanakkor 56 százalékról 58-ra emelkedett azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak egy 5 napos kikapcsolódást.

Nyitókép: Luciann Photography

#Híradó#Külföld#nyaralás#infláció#forint#horvátország#top hírek

Címlapról ajánljuk