Híradó

Már most a „falnál van” a létszámhiány a tűzoltóknál, de újabb felmondási hullám várható

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. május 8. 18:43

Garázsban maradnak a tűzoltóautók a létszámhiány miatt, ilyen is előfordul – mondta egy névtelenséget kérő tűzoltó az RTL Híradónak. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint újabb felmondási hullám várható, ha megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet. A Belügyminisztérium és a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sem adott interjút.

Előfordul, hogy bizonyos eszközöket nem tudnak bevetni a tűzoltók, mert nincs meg hozzá a megfelelő létszám – mondta a Híradónak egy neve elhallgatását kérő tűzoltó, aki arról is beszámolt, hogy a létszámhiány a túlórákat is érinti. Neki tavaly csaknem 10 napnyi túlórája jött össze, amiből csak néhányat engedtek szabadságként kivenni. Annyira nincs ember, hogy különben nem jött volna ki a szolgálat.

Nem csak ő járt így.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a felméréseik alapján a létszámhiány elment a falig.

Minden egyes városban, minden egyes kirendeltségen a beavatkozó állomány létszáma minimum 15-20 százalékkal csökkent. Rengeteg túlórát dolgoznak a kollégáink, mert nincs megfelelő létszám 

– mondta a Híradónak Salamon Lajos.

A szakszervezeti vezető is több olyan esetről hallott, amikor egy járművet létszámhiány miatt nem állítottak munkába. Azt mondja, hivatalosan ezeket ilyenkor műszaki hibásnak minősítik. Tudnak egy olyan megyei jogú városról is, ahol már csaknem 30 fős a létszámhiány. Ahhoz, hogy ott is el tudják látni a feladataikat, környező városokból rendelik oda a kollégákat.

Olyan létszámhiány nem lesz, hogy a tűzoltók ne lássák el a feladatukat, de ahogy Salamon Lajos fogalmaz, nem mindegy, hogyan.

Mindenhova vonulni fognak a tűzoltók, de nem mindegy, hogy a gépjárművön hányan vannak, nem mindegy, mennyi idő alatt érnek oda, nem mindegy, hogy egy tüzet el lehet-e oltani, egy káresetet fel lehet-e számolni mondjuk 40-50 perc alatt, vagy eltart 3 óráig. 

Amíg tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, a felmondási tilalom a tűzoltókat is köti. Salamon Lajos szerint ennek megszűnése után azonban újabb felmondási hullám várható, amit egyebek között a bérek emelésével lehetne megakadályozni. 

Az ügyben a Híradó kért interjút Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és a Belügyminisztériumtól is, de egyik helyről sem érkezett választ.

#Híradó#Belföld#tűzoltók#felmondási hullám#járványhelyzet#top hírek

Címlapról ajánljuk