Híradó

Fiatalok megdobálták a Dohány utcai zsinagógát, és levizelték a falát

Bányai ViktorBányai Viktor

2022. május 3. 18:46

A vasárnap hanali randalírozás közepette náci jelszavakat kiabáltak, és náci karlendítéseket végeztek. A történteket videó is megörökíti. A Mazsihisz elnöke szerint valószínűleg nem magyar fiatalok gyalázták meg a zsinagógát.

Náci jelszavakat üvöltöztek, és sörösdobozokat hajigáltak randalírozó, részeg fiatalok a Dohány utcai zsinagógánál a fővárosban vasárnap hajnalban. Erről videó is készült.

Nevetgéléssel indul a videó, majd pár másodperccel később négy fiatal tűnik fel a Dohány utcai zsinagóga előtt. Egyikük a kerítést próbálja berúgni, társa pedig egy kukába rúg bele, így vonulnak el az épület előtt. A videót az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoport egyik tagja készítette az ablakából, vasárnap hajnali 5-kor. Az ittasnak tűnő fiatalok ezután hangosan náci jelszavakat kiabálnak, és többször is náci karlendítést mutatnak be, közben egymást videózzák a telefonjukkal.

A felvételen az is látszik, hogy a szemetesből kiszedett sörösdobozokkal kezdik dobálni a zsinagógát, végül ketten levizelik az épület falát. 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az RTL Híradónak azt mondta, megdöbbent a randalírozó fiatalok láttán. „Az ember el van borzadva, el van képedve, és el van keseredve, hogy ilyen jeleneteknek kell lenni egy főváros utcáján.” Heisler szerint valószínűleg nem magyar fiatalok lehettek, hanem turisták, akik csak a hétvégére jöttek Budapestre, de így is elítélendőnek tartja, amit tettek.

77 évvel a holokauszt után fiatal gyerekek ilyen módon vannak fertőzve egészen sötét eszmékkel, ez azt jelenti, (…) hogy bárhonnan is jöttek, az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia Európában még nem működik – mondta.

Erzsébetváros polgármestere is elítélte az antiszemitizmust. Niedermüller Péter szerint sem az életkor, sem a részegség nem magyarázhatja ezt a viselkedést. A Facebook-oldalára feltöltött fotókon gyertyát gyújtott az alpolgármesterrel azon a helyen, ahol a fiatalok meggyalázták a zsinagóga épületét.

A rendőrség csoportos garázdaság miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, eddig azonban senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

 

#Híradó#Baleset-bűnügy#bűnügy#budapest#rongál#rongálás#zsinagóga#randalírozás#mazsihisz

Címlapról ajánljuk