híradó

Lenullázhatja a többség fizetésemelését az infláció Magyarországon

Velti LászlóVelti László
Kiss BalázsKiss Balázs

2022. május 1. 18:36

A dolgozók 61%-a kapott idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, vagyis a teljes bérfejlesztését elviheti az infláció. Ez derült ki a Pulzus Kutató május elsejére készített, reprezentatív kutatásából, amelynek részleteit először az RTL Híradóval osztották meg. A felmérés alapján a munkavállalók ötöde tart attól, hogy az elveszítheti állását Magyarországon.

A virsli 11%-kal, a sör pedig 7%-kal drágult egyetlen év alatt a KSH szerint. Ezekből a vasárnapi városligeti majálison csak szakszervezeti tagok kaptak ingyen. Vagyis az érdekképviseletek fizettek érte a tavalyinál többet. Az infláció most már akkora, hogy az idei béremelés hatását is teljesen lenullázhatja.

A minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot 19 és fél százalékkal emelték idén. A dolgozók 36%-a viszont egy forinttal többet se visz haza, mint egy éve – a Pulzus Kutató friss, reprezentatív felmérése szerint. 61% kapott bérfejlesztést idén, 1% nem válaszolt, 2% pedig nem dolgozott tavaly.  

Lényegesen a 18-39 év közöttiek kaptak. Az ő körükben 75% nyilatkozta azt, hogy kapott fizetésemelést. És ahogy megyünk följebb, tehát, hogy egyre idősebb a korosztály, annál kevésbé jellemző, hogy kapott fizetésemelést

– mondta Huber Tamara, a Pulzus Kutató kutatási igazgatója.

Akik kaptak: 58%-uk legfeljebb 10%-os bérfejlesztést kapott. 

Vagyis a fizetésük nagyjából annyit érhet, mint tavaly, miután az infláció is akár 10% körülire gyorsulhat éves szinten a Nemzeti Bank szerint. 

39%-uk bérét a pénzromlás üteménél nagyobb mértékben emelték. Mégis nagyjából minden második munkavállaló elégedetlen a jelenlegi keresetével.

Azt is megkérdeztük, hogy minimum hány százalékos fizetésemelésnek kellett volna történnie ahhoz, hogy elégedett legyen, ha valaki nem volt elégedett, és itt az lászik, hogyha már 16%-ot kaptak volna, akkor már a legtöbben elégedettek lettek volna

– mondta a kutató.

A Híradó által kérdezett érdekképviseleti vezető azt mondja, ott nagyobb fizetésemelés, ahol van szakszervezet.  

Számos munkáltatónál nem működnek szakszervezetek. Érdekképviselet hiányában pedig tényleges bértárgyalásokra nem került sor. Nagyon sok olyan nagylétszámot foglalkoztató munkáltatóról tudok én magam is, ahol sem a tavalyi évben, sem az idei évben egyáltalán nem került sor semmilyen bérfejlesztésre

– mondta Mészáros Melinda, a Liga szakszervezetek elnöke.

A jegybank a gazdasági növekedés lassulásával számol az orosz-ukrán háború miatt. A KSH csütörtökön közölte, hogy egyelőre majdnem 4 millió 700 ezren dolgoznak az országban, és márciusban 3,6%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta. A Pulzus friss kutatása szerint jelenleg a magyar dolgozók 20%-a tart attól, hogy elveszítheti az állását.

#híradó#belföld#gazdaság#béremelés#fizetés#10 százalék#infláció#top hírek

Címlapról ajánljuk