Híradó

Az önkormányzat nem engedi a helyi roma csapatot a besenyőteleki focipályán játszani

rtl.hurtl.hu

2022. április 30. 18:12

Nem engedi az önkormányzat, hogy a község focipályáján játsszák a meccseiket, így nem indulhat a bajnokságban a besenyőteleki romákból álló Dankó SC, állítja a klub elnöke. A csapat a megyei III. osztályban szeretne játszani. Csak a község focipályája alkalmas a bajnoki meccsek lebonyolítására, ezért kértek engedélyt, hogy ott rendezhessék a meccseiket. Az önkormányzat ezt megtagadta, az elnöke szerint azért, mert cigányok. A polgármester szerint szó sincs rasszizmusról, szerinte két csapat sok egy településen.

A település szélén egy kis edzőpályát hoztak létre a Dankó SC tagjai. A sportklubot ötven éve alapították, nemrégiben pedig újraélesztették.  A csapat a megyei harmadosztályú bajnokságban szeretne indulni, de arra ez a kis pálya nem alkalmas. Ezért a település sportpályáját akarták elkérni, kéthetenete vasárnap kilencven percre, az edzést meg tudnák oldani máshol is.

A sportpályán van lelátó, világítás, külön hely a hazai és a vendégjátékosoknak. A futballszövetség előírása szerint ezekre szükség van, hogy meccset rendezhessenek. De hiába kérték, az önkormányzat a pálya túlterheltségére hivatkozva úgy döntött, a Dankó SC nem játszhatja itt a meccseket. Az elnök szerint azért, mert cigányok.

Kiszivárogtak a dolgok, hogy biztos majd összeverekednének, meg tönkretennék a pályát, meg tönkretennék az öltözőt, ilyen szavakat használtak. Mondja meg nekem őszintén bárki, hogyha ez nem romaellenes hangulatot szított 

– nyilatkozra az RTL Híradónak Lovas Sándor, a Dankó SC elnöke.

Besenyőtelek polgármestere egyben a helyi sportklub elnöke. Szerinte szó sincs rasszizmusról. Azt mondja, két csapat nem fér meg egy kistelepülésen. „Nagyon sok településen ez már megmutatkozott, hogy ha két csapat működik, az mindig csak problémát okoz. Tehát mi egy 2700 lelkes településen élünk, kistelepülés, nincs annyi játékos, annyi utánpótlás korú gyerek, hogy két csapatot is elbírjon” – mondta a települést vezető Bozsik Csaba.

A polgármester szerint hétéves kortól vannak játékosaik, a felnőttek a megyei első osztályban játszanak. A Dankó SC szerint éppen ez a gond: azoknak, akik kiszorultak a versenysportból, esélyük sincs arra, hogy alacsonyabb szinten focizhassanak.

 

#Híradó#Belföld#besenyőtelek#roma#cigány#rasszizmus#foci#dankó sc

Címlapról ajánljuk