Híradó

Leáll a Mentőszolgálat a PCR-tesztekkel, ami nagy hiba a virológus szerint

Takács-Molnár EszterTakács-Molnár Eszter

2022. április 18. 18:20

Nagy hiba, ha nem használjuk a PCR tesztet – ezt mondta az RTL Híradónak Duda Ernő virológus annak kapcsán, hogy keddtől a Mentőszolgálat nem végez ingyenes PCR-mintavételt. A háziorvosoknál csak antigéngyorstesztre van lehetőség, így nehezebbé válik a covidos betegek kiszűrése. Az operatív törzs nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ingyenes tesztállomások maradnak-e.

Tavaly október óta a háziorvosok is végezhetnek antigén gyorstesztet a rendelőjükben. A megbízhatóbb eredményt adó PCR-tesztet viszont eddig a Mentőszolgálat végezte a megrendelésükre. Keddtől azonban ez a lehetőség megszűnik, az Országos Kórházi Főigazgatóság erről szóló utasítását az ünnepek előtt kapták meg. Az nem derült ki, hogy a háziorvosok kapnak-e PCR-teszthez felszerelést vagy, hogy ezután hogyan juthatnak a betegek ingyenes PCR-vizsgálathoz.

Póta György házi gyermekorvos szerint nem minden estben indokolt a PCR-teszt, de akkor igen, ha a gyorsteszt a tünetek ellenére negatív eredményt mutat.

Benne van pakliban, hogy így tulajdonképpen a valódi covidos betegek kiszűrése sokkal nehezebbé vagy bizonyos esetekben hát meg félővé válik, enyhe tünetes covidos tovább tud fertőzni

Egy másik levélből, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldött április 12-én a háziorvosoknak és a kórházaknak, az is kiderül, hogy a legnagyobb kapacitású labor, az Országos Vérellátó Szolgálat laborja többet nem vizsgál PCR-mintákat. Duda Ernő virológus szerint a járványt úgy lehet megfékezni, ha a fertőzéseket azonosítjuk, ehhez pedig PCR teszt kell.

Ha ezzel nem élünk, akkor ezt azt jelenti, hogy feltesszük a kezünket és nem védekezünk. Ez borzasztóan nagy hiba, hogy a védekezésnek ezt a módját eddig se használtuk kellőképpen, és most végképp nem akarjuk használni – mondta a Híradónak.

Azért még lehet PCR-teszthez jutni, a magánszolgáltatóknál 12-19 ezer forintért.

Hogy az ingyenes mintavételi pontok és szűrőbuszok még léteznek-e, azt nem sikerült megtudnunk. Erre a kérdésünkre ugyanis az operatív törzs nem válaszolt. 

#Híradó#koronavírus#covid#pcr teszt#rtl#duda ernő#mentők#top hírek

Címlapról ajánljuk