híradó

Inkább beül a parlamentbe és lemond a DK főpolgármester-helyettese

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2022. április 17. 18:26

Távozik főpolgármester-helyettesi székéből Gy. Németh Erzsébet, mert a politikus felveszi parlamenti mandátumát - ezt pártja, a Demokratikus Koalíció közölte az RTL Híradóval. Annak viszont kicsi az esélye, hogy a parlamentbe kerülhet Szél Bernadett, az ellenzéki pártok többsége ugyanis nem támogatja Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter javaslatát, hogy ő kapja a volt miniszterelnök-jelölt helyét. És a törvény értelmében is több mint 100 embernek kellene visszalépnie ehhez.

A fővárosi politikát az országosra cseréli Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, ugyanis a Demokratikus Koalíció azt közölte az RTL Híradóval, hogy

Gy. Németh Erzsébet felveszi a mandátumát, és a törvény által biztosított 30 napon belül lemond a budapesti főpolgármester-helyettesi posztjáról.

Hogy ki kerülhet a fővárosban a helyére, arról a DK dönt.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy ki kaphatja meg a közös miniszterelnök-jelölt mandátumát. Márki-Zay Péter az ATV-n pénteken arról beszélt, hogy erről a hat párt dönt majd, de ő a parlamentből kiesett Szél Bernadettet javasolná.

Hát én nagyon szerettem volna Szél Bernadettet egy lehetőséghez juttatni, hiszen az egyik legnagyobb szomorúság volt a választás éjszakáján, hogy még ő sem tudott nyerni, pedig egy nagyon tehetséges és szorgalmas politikusnak tartom

mondta pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában Márki-Zay Péter.

És ez lenne a legjobb megoldás Hadházy Ákos szerint is.

Szél Bernadett az elmúlt években az egyik legaktívabb képviselőként mutatta meg, hogy hogyan lehet egy képviselői mandátumot úgy felhasználni, hogy a látszatát is elkerüljük annak, hogy a Fidesz díszellenzéke vagyunk a parlamentben

– mondta a független képviselő.

Csakhogy az ellenzéki pártok nem értenek egyet velük. A Párbeszéd szerint mivel az előválasztás előtt Márki-Zay Péter azt vállalta, hogy az ő frakciójukba ül be, a mandátum nekik jár. A Jobbik és a DK szerint viszont a hat párt abban állapodott meg, hogy ebben az esetben a listán következő jelölté lesz a mandátum. Eszerint a jobbikos Végh Noémi kerülhet be. Ez egyébként a törvény is. E szerint:

Ha az országos listáról a jelölt kiesik, helyébe az országos listán soron következő jelölt lép.

Szél Bernadett egyébként az ellenzéki pártok közös listáján a 206. helyet foglalja el, ami az ezen szereplő győztes egyéni jelölteket is figyelembe véve azt jelenti, hogy több mint száz képviselőjelöltnek kellene visszalépnie ahhoz, hogy Szél Bernadett mandátumot szerezzen.

#híradó#belföld#politika#márki-zay péter#gy. németh erzsébet#parlamenti mandátum

Címlapról ajánljuk