Híradó

Egészséges fiúgyermeknek adott életet egy ukrán menekült nő Budapesten

Takács-Molnár EszterTakács-Molnár Eszter

2022. március 2. 15:22

A Semmelweis Egyetem klinikáján levezetett szülésnél nagyon jól jött egy ukránul jól beszélő kárpátaljai szülésznő segítsége, így a kismama biztonságban érezte magát. Merkely Béla az RTL Híradónak azt mondta, a baba és az anyukája jól vannak.

Összesen 16 ukrán menekültet, köztük négy gyereket látott el a Semmelweis Egyetem az utóbbi napokban, ebből hat fekvőbeteg és tíz járóbeteg, mondta szerdán Merkely Béla, a budapesti orvosi egyetem rektora az RTL Híradójának.

A menekültek közül ketten igényeltek komolyabb orvosi segítséget: egyikük kis híján perforációval végződő vakbélgyulladásban szenvedett, őt sürgősen meg kellett műteni, míg a másik egy várandós nő volt, aki a terhesség negyvenedik hetében járt, és a Semmelweis Egyetem szülészetén adott életet gyermekének. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta.

A szülés közben nagy segítséget jelentett, hogy egy kárpátaljai származású, ukránul kiválóan beszélő szülésznő segítette a vajúdást és az újszülött világra jöttét. A természetes úton megszületett kisfiú egészséges, ő és édesanyja is jól vannak.

A budapesti klinikán ellátott négy menekült gyereket tipikus fertőzéses betegségekkel kellett kezelni, felső légúti megbetegedéssel, emésztőrendszeri bajokkal kerültek kórházba. Ők is megkapták a megfelelő ellátást, és jól vannak, mondta Merkely Béla, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nem a papírok meglétén múlik az ellátás. 

További részletek az RTL Híradó fenti videós interjújában.

Nyitókép: Bartha Bálint / Semmelweis Egyetem

#Híradó#orosz-ukrán háború#menekült#kismama#orvos#ellátás#budapest#semmelweis egyetem#merkely béla#Belföld

Címlapról ajánljuk