Híradó

Újra nyílt levélben üzentek a miskolci tanárok

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 17:06

Hat év után ismét nyílt levelet címeztek a kormánynak miskolci tanárok, mert szerintük a 2016-os követeléseik óta tovább romlott az oktatás helyzete. A hat évvel ezelőtti tüntetések évfordulóján tegnap ismét megmozdulást szerveztek Miskolcon. Most többek között béremelését, önálló oktatási minisztériumot, és a terheik csökkentését követelik.

2016 februárjában az utcán tüntettek a miskolci pedagógusok. Felháborodott nyílt levelük azonban nemcsak a városban indított el utcai demonstrációkat. Több hónapig tartott az országos tüntetéssorozat, többek között az oktatási rendszer modernizálásáért, és a tanárok, diákok terheinek csökkentéséért demonstráltak. A miskolci pedagógusok szerint az elmúlt hat évben még tovább romlott az oktatás helyzete, ezért csütörtökön, a 2016-os tüntetés évfordulóján ismét Miskolcon szerveztek megmozdulást.

Kutya kötelességünk kiállni magunkért, a kollégáinkért, de ez azt hiszem minden ágazatra elmondható, egy pedagógus pedig álljon ki a diákjaiért is

– üzent a hat évvel ezelőtti nyílt levél szerzője, Czuczorné Ács Anita.

Annak idején azzal kezdtük levelünket, hogy nem a béreinkről akarunk beszélni, de most már kénytelenek leszünk erről is szólni

– mondta Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, aki megalázónak nevezte azt a 10 százalékos béremelést, amit a kormány ígért nekik, és amiről a miniszterelnök pénteken a közösségi oldalán is posztolt.

A tanárok szerint nem az alapbérük, csupán a bérpótlék összege nő, éppen ezért magasabb fizetést, alacsonyabb terheket, és önálló oktatási minisztériumot követelnek.

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az RTL Híradónak azt mondta, még nem akarja kommentálni a levelet, de hozzátette, szeretné, ha a döntéshozók jobban hallgatnának a szakmai érvekre.

Szeretnénk, ha már a döntések előkészítésébe is bevonnának minket. Tehát nem csak akkor kapnánk meg véleményezésre egy anyagot, ha már tulajdonképpen elkészült, és csak az apróbb módosításokra van lehetőség

– mondta Horváth Péter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híradó kérdésére azt írta, 

a miskolci akcióra a baloldal kampányakciójaként tekintenek. 

Azt is hozzátették, hiányolják a levélből, hogy a pályakezdők bére 22 százalékkal emelkedett idén.

#Híradó#pedagógussztrájk#oktatás#miskolc#tüntetés#béremelés

Címlapról ajánljuk