Híradó

Falus Ferenc: A lakosság 80 százalékát háromszor be kéne oltani, az arány a 40 százalékot sem éri el

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 14:52

A volt országos tisztifőorvos az RTL Híradónak azt mondta, hogy a következő két-három hétben még arra számíthatunk, hogy a kórházba kerülő koronavírus-fertőzöttek száma növekedni fog.

Falus Ferenc szerint ha eltekintünk az ingadozásoktól, a mostanában elvégzett tesztek 40 százaléka pozitív. Rengetegen vannak olyanok, akik nem is tudnak róla, hogy fertőzöttek. Ez azért veszélyes, mert már két nappal a tünetek megjelenése előtt képesek vagyunk átadni a vírust.

Falus szerint ha fenn akarjuk tartani Magyarország működőképességét, elengedhetetlen, hogy a lakosság legalább 80 százaléka háromszor be legyen oltva. Jelenleg azonban ez az arány mindössze 38,3 százalék, ami a Falus által kívánatosnak mondott szint felét sem éri el. A volt országos tiszti főorvos reményei szerint az omikron variáns olyan mértékben átfertőzte, vagy át fogja fertőzni az ország lakosságát, hogy néhány hónapig nem jön olyan vírus, ami érdemben támadást tud indítani ellenünk. 

Ha így történik, akkor szerinte idén ősszel talán már nem világjárványról, hanem csak helyi járványokról fogunk beszélni.

Szakmai szempontból azonban csak azt tudja mondani, hogy minden országnak fel kell készülnie egy esetleges következő járványra.

Azt tanácsolja, hogy a következő három hétben, ha nem muszáj, nem menjünk olyan tömegrendezvényekre, ahol nem lehet megtartani a szükséges védőtávolságot, valamint továbbra is kiemelten fontos a gyakori kézmosás és a maszk viselése.

 

#Híradó#koronavírus#járvány#falus ferenc#tisztifőorvos#védőoltás

Címlapról ajánljuk