Híradó

A legjobb vagy a legrosszabb olimpikon?

rtl.hurtl.hu

2018. február 20. 17:30

Két táborra szakadt a közösségi média a magyar síakrobata, Swaney Elizabeth produkciója után. Az amerikaiból magyarrá lett sportolóról több külföldi hírportál is ír: van, aki szerint ügyesen használta ki a sportág kvalifikációs rendszerének kiskapuját, mások szerint szégyen, amit művelt. 

A síakrobatika ezen számának lényege, hogy a sportoló a félcső pereme fölé érve szaltókat és ehhez hasonló látványos elemeket mutat be. 

Swaney Elizabeth - a magyar színekben szereplő amerikai versenyző a tegnapi selejtezőben meg sem próbálkozott a trükkökkel, és utolsó lett.

Teljesítményét látva sokan felháborodtak.

Köztük a profi magyar snowboardos Gyarmati Panka, aki sérülése miatt nem jutott ki az olimpiára. Mai facebookos bejegyzésében ezt írta:

 "A téli olimpián ennyit talán sosem hallottak Magyarorszagról. Ezzel azonban nem csak önmagat hozta kellemetlen helyzetbe, hanem bár magyarul egy szót sem beszél, de hazánkat, és a freestyle sportágat is."

Később arról ír, hogy meg kell változtatni az olimpiai kvalifikációs rendszert.

"Embereknek lehetne már egy kis humorérzéke. Ő nem keményebben, hanem okosabban készült, hogy olimpikon legyen" - vélte egy kommentelő a Twitteren.

Swaney ügyesen használta ki a kiskapukat, és azt, hogy az olimpián úgy alkották meg a kvótarendszert, hogy minél több ország versenyzői indulhassanak. Swaneynek az Egyesült Államok színeiben esélye sem lett volna csapatba kerülni. Magyarországon - ahonnan nagyszülei származnak - viszont nem volt kihívója, így már csak a megfelelő számú versenyen kellett elindulnia, esés nélkül végigérnie és szorgalmasan pontokat gyűjtenie.

A magyar síszövetség egyébként hangsúlyozta: az olimpikon felkészülését, versenyekre utazását saját maga finanszírozta. 

#Híradó#Külföld#Sport#téli olimpia 2018

Címlapról ajánljuk