Híradó

Meghalt Rainier, monacói herceg

rtl.hurtl.hu

2005. április 6. 9:51

81 éves korában elhunyt III. Rainier, monacói herceg. A mini állam kormányzóját szerda reggel 6 óra 35 perckor, az egyik monacói kórház intenzív osztályán érte a halál.

A herceget március 7-én szállították kórházba légzési nehézségekkel és szívproblémákkal. Állapota két hete fordult rosszabbra, múlt csütörtökön a királyi tanács is beismerte, hogy az uralkodó nem tudja 'ellátni feladatait'.

Rainier 1949 óta kormányozta a mini államot, így ezzel Thaiföld királya után ő volt a világ leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója. Rainier utóda fia, a 47 éves Albert herceg lesz, akit már a múlt héten megbíztak a régensi feladatokkal.

Forrás: AFP - Független Hírügynökség

III. Rainier herceg Charlotte de Monaco és Pierre de Polignac herceg fiaként 1923. május 31-én született. 1949. november 19-én lépett hivatalosan a trónra, ahol nagyapját, a néhány hónappal korábban elhunyt II. Lajost váltotta az uralkodásban, miután annak lánya, Charlotte, 1944. június 10-én lemondott a trónról. A herceg Angliában, Svájcban és Franciaországban tanult. Iskolái után 1944. szeptember 28-án jelentkezett a francia hadseregbe. A 2. hadtest vezérkarához osztották be, részt vett az elzászi harcokban és Croix de Guerre kitüntetést kapott.

1956. április 18-án kötött házasságot Grace Kellyvel, Hollywood egyik legszebb sztárjával. Frigyükből három gyermek született: 1957. január 23-án Caroline hercegnő, 1958. március 14-én Albert trónörökös herceg, majd 1965. február 1-jén Stéphanie hercegnő. 1982. szeptember 14-én Grace meghalt autóbalesetben, amelyben Stéphanie hercegnő is megsérült.

Rainier herceg 1962-ben új alkotmányt léptetett életbe: azóta a törvényhozási jogokat egymással megosztva gyakorolta a herceg és az országos tanács, amely az általános és közvetlen választójog révén megválasztott 24 tagból áll. 2004. október 4-én az országát mindig Európához kapcsolni igyekvő herceg régi álma valósult meg azzal, hogy mini államát felvették az Európai Tanácsba.

Trónra lépése óta Rainier herceg teljesen átformálta a kis városállam külső képét, hatalmas közmunkákat valósított meg. Fél évszázad alatt Monaco 20 százalékkal növelte a területét, 34 hektárnyi területet hódítva el a tengerből. Ugyanakkor a herceg számos kezdeményezést tett a tengeri környezet védelmében. Ezzel párhuzamosan a hercegség gazdasági élete is átalakult, gyors ütemben fejlődött pénzügyi, ingatlan- és hajózási szektora. Kulturális téren az uralkodó zenei és irodalmi díjakat alapított, 1974 óta rendezik meg Monacóban a nemzetközi cirkuszfesztivált, amelyet a leghíresebb cirkuszrendezvények sorában tartanak számon. 1994 óta, amikor koronaér bypass-műtétet hajtottak végre rajta, majd 2000-es tüdőműtéte óta III. Rainier herceg egészségi állapota megromlott, sokszor szorult kórházi kezelésre.

Címlapról ajánljuk