Híradó

Mi vagyunk Európa vitaminfalói

rtl.hurtl.hu

2004. május 20. 10:12

A magyarok élen járnak Európában a vitamintartalmú táplálék kiegészítők fogyasztásában - derült ki egy országos felmérésből.

Ugyanakkor a legutolsó reprezentatív országos táplálkozástudományi felmérés adatai szerint egyes lakosságcsoportok vitamin és ásványi anyag bevitele nem éri el az ajánlott mennyiséget, – ismerteti az adatokat a www.weborvos.hu - nak Dr. Zajkás Gábor főorvos, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet igazgató helyettese.

Csak példaként: a szervezetbe juttatandó A-vitamin ajánlott napi dózisának a felét sem kapja a férfiak 70 százaléka, míg például a felnőtteknek ajánlott 12 mg E-vitaminból a férfiak 56, míg a nők 75 százaléka nem részesül. A vizsgálat szerint a napi 1,3 mg-os B1 vitaminbevitel helyett még az 1 mg-ot sem éri el a férfiak 35, a nők 45 százaléka. A B2 vitaminból férfiaknak 1,8 mg-ra volna naponta szüksége, ám az adatok azt mutatják, hogy az erősebb nem képviselői közül minden negyedik még az 1,2 mg-os fogyasztást sem éri el, a nőknek pedig csaknem 40 százaléka is csak ennél kevesebbet tud a táplálkozás útján megszerezni. Hihetnénk, hogy a télen is elérhető déligyümölcsök vagy éppen a salátaevési divat legalább C-vitaminból biztosítja a szükséges szintet, ám a 60 mg-os napi ajánlott bevitel helyett 40 mg alatt fogyasztott a férfiak és a nők 35 százaléka. Vasból a teremtés koronáinak 37 százaléka kap kevesebbet, míg a biológiai okokból amúgy is fenyegetettebb, fogamzóképes korú nők csupán 18 százalékának volt elegendő a vasbevitele.

Popeye-t is becsapták  Ha a vizsgálat adatain végigtekintünk, azt gondolhatnánk, hogy hazánkban csaknem 10 millió ember szorul pótlásra vitaminokból és ásványi anyagokból. Azonban Zajkás főorvos nem osztja ezt a véleményt. Szerinte inkább arra volna szükség, hogy megfelelő módon, azaz kellő változatossággal táplálkozzunk. A szükséges A-, D- és B2 vitamin mindig megtalálható a tejben és tejtermékekben, a B12 és B6 vitamin pedig jelentős mennyiségben a húsokban. A legjobb vasforrásnak nem a spenót, hanem a zsírmentes vörös húsok számítanak, mert azokból sokkal jobban felszívódik e fontos ásványi anyag, mint a zöldségekből. Ugyanakkor a zöldfélék és gyümölcsök fedezni tudják a szervezet karotin, C-vitamin és folsav szükségletét és éppen elegendő E-vitaminhoz jutnánk a gabonafélék, főképp a búzacsíra fogyasztásával, a margarin és az étolaj használatával.

Az az állítás sem igaz, hogy a génmódosítással javított, szemre oly hibátlanná és kívánatossá tett példányokban vagy az esetenként túlvegyszerezett földben, illetve mesterséges körülmények között termesztett zöldségekben, gyümölcsökben már nincs is ezekből a fontos tápanyagokból. Igaz, a fóliasátrak primőrjeiben mindig kevesebb található, és a szállítás, tárolás alatt is veszítenek vitamintartalmukból, - ahogyan a hőkezeléssel is veszteség ér minket, - ám a nyers (párolt) zöldségben, gyümölcsben még mindig megtalálható a szükséges mennyiség.

Mégsem mondható, hogy a táplálék kiegészítők, multivitamin készítmények feleslegesek volnának, hiszen vannak olyan okok, amelyek miatt orvosi javallatra pótlásra szorulunk. Igaz, akik anyagi okokból nem engedhetik meg a foszforban gazdag tengeri halak, a kalcium raktárt jelentő sajtok, a vaspótlásban oly jól használható bélszínek fogyasztását, vélhetően a multivitamin készítmények segítségével sem élhetnek.

De nem csak a szegények vannak kitéve a hiányállapotok okozta egészségkárosodásnak, hanem a fogyókúrázók is, mert bár étrendjüket gondosan állítják össze, mégis, kevesebb tápláléktömeget vesznek magukhoz, így nem jutnak elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Szintén gyakori ez azok körében, akik valamilyen szélsőséges táplálkozási elvet követnek. A vegetariánusok – már ha igazán tartózkodnak minden állati eredetű élelmiszertől, – megfosztják magukat például a B12 vitamintól, amely csak állati eredetű termékben található, a növényekben egy mikrogramm sincsen belőle. Esetükben tehát szükség van étrendi kiegészítésre.