Házon kívül

25 millió forintot céloztak meg a gyermekvédelmi tüntetésen, 219 millió gyűlt össze – mi lesz a pénzzel?

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. május 6. 6:01

Februárban, nem sokkal a kegyelmi botrány kirobbanása után a magyar YouTube népszerű arcai tömegtüntetést szerveztek a gyermekek védelmében a Hősök terére. Az influenszerek talán maguk sem hitték volna, hogy ennyi embert képesek megmozgatni, és ennyi pénzt tudnak összegyűjteni az bántalmazott fiatalok számára. Az esemény egyszeri alkalom volt, és utána sokakban ott maradhatott a kérdés: de akkor hogyan tovább? Azóta több mint két hónap telt el. Moskovics Judit most felkereste a tüntetés néhány szervezőjét, és kiderült az is, hogyan használja fel az Utcáról Lakásba Egyesület az áldozatoknak összegyűjtött 219 millió forintot.

A két influenszer anyuka, Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter még életében nem mondott beszédet annyi ember előtt, mint 12 nappal a kegyelmi ügy kirobbanása után, Budapesten, a Hősök terén. Több mint 100 ezer ember figyelt rájuk. 

Senki nem gondolta álmában sem, hogy ennyien lesznek. Egy emberszőnyeget láttam a színpadról

– mondja Fancsikai Eszter.

Pottyondy Edina youtuber volt a tüntetés ötletgazdája. Őt csak a Youtube-on 300 ezer ember követi, de több 100 ezren azokat az influenszereket is, akik azonnal mellé álltak, amikor kitalálta: szervezzenek egy pártoktól független tüntetést amiatt, ahogyan az állam a rá bízott gyerekekkel bánik.

25 millió forint volt a cél, 219 millió gyűlt össze – az Utcáról Lakásba Egyesület ügyvezetője elárulta, mire költik a bántalmazott fiataloknak gyűjtött pénzt
Gulyás Márton

„Ha ő ebben nem lett volna annyira agilis, és nem lett volna annyira tetterős, mint amilyen volt, meg amilyen az Edina, akkor szerintem ebből nem lett volna semmi. Én inkább csak rácsatlakoztam” – meséli Gulyás Márton, a Partizán alapítója, aki azonnal igent mondott, mint ahogyan az online tér legnépszerűbb személyiségei is. Baukó Attila, azaz Azahriah, Osváth Zsolt, Nagy Ádám és Szabó Márton, és a Nemakarokbeleszólni csatorna anyukái Bányai Judit, Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter.

Azt mondják, az influenszertüntetés egyik legnagyobb vívmánya, hogy bebizonyította, az apátiát meg lehet törni.

Ahogy Gulyás Márton fogalmazott: 

egy pillanatra azt érezhettük, hogy levegőt kapunk ebben az áporodott rendszerben.

„Itt szisztematikus gyermekbántalmazás zajlott egy gyermekotthonban évtizedes viszonylatban, és igazából a ti oknyomozó munkátok és később a bírósági tárgyalások próbálták ezt egyedül számonkérhetővé tenni, de valójában, ha nem lett volna a kegyelmi botrány, akkor ez úgy kerül le a napirendről, mintha soha nem is lett volna” – tette hozzá.

K. Endrét, a Bicskei Gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét ugyanis hiába ítélte el a bíróság jogerősen azért, mert segített eltussolni a pedofil igazgató bűntetteit, nemcsak hogy kegyelmet kapott, hanem mentesült minden joghátrány alól. Például bármikor dolgozhatna gyerekek között. Nem beszélve arról, hogy még a botrány kirobbanása után is megpróbálta befolyásolni az egyik áldozatot.

25 millió forint volt a cél, 219 millió gyűlt össze – az Utcáról Lakásba Egyesület ügyvezetője elárulta, mire költik a bántalmazott fiataloknak gyűjtött pénzt
Fancsikai Eszter akkor sem maradt csendben, amikor kiderült, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének

Az állami gondoskodásban élő gyerekek helyzete még kiszolgáltatottabb egy olyan helyen, ahol egyre kevesebb a szakember, és ők is méltatlanul keveset keresnek. Ráadásul kevesebb zártabb világ létezik a gyermekotthonok világánál.

 Nem mehet oda senki, nem nézheti meg senki, a szervezetek sem. Olyan, mint egy börtön, vagy egy vágóhíd. Ez most elég durva hasonlat, de ezeken a helyeken van az, hogy teljes hírzárlat, senki nem juthat be, senki nem láthat be. Itt az történik, ami történik, és akkor majd mi erről mondunk valamit 

– véli Fancsikai Eszter.

A legtöbb influenszer a saját bőrén is megérezte, hogy mivel jár, ha valaki nyilvánosan vállalja a véleményét közéleti ügyekben. Orsi és Eszter például több támogatót is elvesztett a tüntetés óta. Az eredmény mégis önmagáért beszél. 

25 millió forint összegyűjtése volt a cél egy korábban bántalmazott, hajléktalan fiatal számára. 219 millió jött össze. 

A támogatás felhasználásáért az Utcáról Lakásba Egyesület felel. Kovács Vera, az egyesület társelnöke most először nyilatkozott a pénz felhasználásáról. Immár 11 korábban bántalmazott fiatal életkezdését szeretnék segíteni, nyolcukkal már támogatási megállapodást is kötöttek. 

„Van olyan fiatal, akinek már most van rendezett tartozása, vagy megkezdett egészségügyi kezelése. Vannak olyanok, akik az utcán voltak, és jelenleg még ideiglenes, de biztonságos szálláshelyen tartózkodnak. Az első ügyfelek a következő 3 héten belül be is fognak költözni már a lakásokba” – árulta el.

A fiatalok többségének nemcsak lakhatási problémái vannak. Van, aki mentális segítségre szorul, van, akinek egy jogosítvány megszerzése, vagy köztartozásának kifizetése a legégetőbb. 

  • Hogy az összegyűjtött anyagi támogatáson túl mi haszna volt még az influenszertüntetésnek, és
  • mit érez örökbefogadó szülőként a bicskei üggyel kapcsolatban Tapasztó Orsi,

az kiderül a fenti videóra kattintva.

#Házon kívül#Videó#kegyelmi botrány#influenszer#tüntetés#hősök tere#gyűjtés#bicske#áldozatok#igazgató#gyermekotthon#tapasztó orsi#gulyás márton#Fancsikai Eszter#utcáról lakásba egyesület#Belföld#ma

Címlapról ajánljuk