Házon kívül

„Most rájuk nyílt ez az egész mocsok” – sokat elmond a hatalom működéséről a Magyar–Varga-vita

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. április 8. 6:03

Sokat elmondanak a hatalom működéséről azok az információk, amelyek Magyar Péter feltűnésével, illetve ő és a volt felesége nyilvánosság előtti zajló vitájával lettek ismertek. Politikai kavarás a Völner-Schadl-ügyben, családtagoknak osztogatott zsíros állások, állítólag sokak által ismert, mégis elhallgatott családon belüli erőszak, ami a kormány egyik tagját érintette. Mindezek miatt  durva fokozatra kapcsolt a kommunikációs háború.

„Oscar-díj jár Varga Juditnak ezért az alakításáért” – ilyen és ennél durvább kommentek, mémek lepték el az internetet Varga Judit Hajdú Péternek adott interjúja után. A beszélgetés alatt a kommentek jelentős része arról szólt: nem hisznek a volt igazságügy-miniszternek. A poszt, amiben először írt arról, hogy a volt férje bántalmazta, 35 ezer röhögős emojit kapott, jóval többet, mint like-ot. Ruff Bálint politikai tanácsadó szerint mindezt a Fidesz magának köszönheti. „Az elmúlt 14 évben mindent megtettek azért, hogy minden árkot egyre mélyebbre és mélyebbre ássanak. 

Ők hozták be ezt az egész gyermekbántalmazás kérdést, mint politikai fegyvert, ők ácsolták ezt az óriási Pandóra szelencéjét, és most valahogy rájuk nyílt ez az egész mocsok, ami ebből árad. 

– fogalmazott. Szerinte „normális esetben ezt úgy kellene nézni, ahogy van, mint két ember valamilyen drámáját. De az egészet egy politikai törésben nézzük. Az egyik oldal azt gondolja, hogy a másik oldal eleve hazudik, és ugyanígy fordítva is. Ami valahol borzasztó.” 

„Most rájuk nyílt ez az egész mocsok” – sokat elmond a hatalom működéséről a Magyar–Varga-vita
Varga Judit Hajdú Péter műsorában

A másik oldalon Magyar Pétert becsmérlik, fizetett hirdetésekben is. „A baloldal új reménysége a pszichológusok rémálma” – a kormányhoz közeli Megafon egyik legismertebb arcának Facebook-oldalán például egymást érik az ehhez hasonló posztok. A lakmusz.hu gyűjtése szerint egyetlen hét alatt 42 millió forintot költöttek olyan hirdetésekre, amelyek Magyar Péterről szóltak. És még a közpénzből működő hirado.hu is beszállt ebbe, hirdetésekkel és Varga Judit interjújának népszerűsítésével.  Ruff Bálint szerint az a cél, hogy Magyar Pétert megállítsák, ez pedig minden pénzt megér. Továbbá a baloldal vagy az ellenzék figurájaként igyekeznek őt beállítani, hogy semmi köze ne legyen a jobboldalhoz

mert akkor tud igazán ártani nekik, ha a saját tábort is elkezdi kicsit megosztani, vagy a saját táborból is elkezdenek emberek átmenni. Ez minden pénzt megér, és mivel korlátlan pénzük van, korlátlan pénzt tudnak belerakni. De azért az látszik, hogy nem találják még igazán a fogást rajta

– fogalmazott a politikai tanácsadó.

Varga Judit a Frizbi című műsorban majd két órán keresztül beszélt arról, hogy volt férje, Magyar Péter, akit nárcisztikus személyiségként írt le, éveken át fizikailag és lelkileg is bántalmazta. Renner Erika, a lúgos orvos áldozata erről úgy fogalmazott a Házon kívülnek: 

Nekem az volt az első gondolatom, hogy akkor ezek szerint maguk a bántalmazottak sem fognak kimaradni a politikai játszmákból.

Renner Erika szerint az, hogy Varga Judit a saját családján belüli bántalmazásokról beszélt, csak eszköz volt a politika kezében valakinek a lejáratására, amivel nagyon sokat ártottak az áldozatoknak. „Azt gondoltam, hogy azért ez tabu. Évtizedes munkája a civil szervezeteknek, hogy érzékenyítsék erre a társadalmat, és azt hittem, hogy azért ezt tiszteletben tartják. Úgy gondoltam, hogy nem húzzák bele egy ilyen politikai játszmába” – tette hozzá.

Magyar Péter egyik posztjában azt állította, Varga Judit sokszor megütötte őt, hol ököllel, hol lábbal, ő viszont soha. Renner Erika szerint mindezzel „rá vagyunk arra kényszerítve, hogy mint egy tippmixre, szavazzunk, hogy ki hisz, ki nem hisz. Ez annyira elbizonytalanítja az áldozatokat, és annyira súlyosan érinti azt, hogy ők mennyire szavahihetőek, ki fog nekik hinni. Aki nem hisz, onnantól kezdve az bántalmazó, aki meg hisz, azonnal belekeveredik a politikába. Olyan súlyos szintre vitték, nem tudom, hogy innen visszahozható-e egyáltalán” –fogalmazott.

Antoni Rita nőjogi aktivista, a Nőkért Egyesület elnöke szerint ráadásul a kormány, aminek Varga Judit is tagja volt, mindent megtett azért, hogy ne higgyenek az emberek az áldozatoknak, elbagatellizálták a családon belüli erőszak kérdését. „Az egész kommunikációjuk azt tükrözte, hogy a családon belüli erőszak az áldozat hibája, mert nem szül eleget, vagy nem él rendezetten, vagy életvezetési problémái vannak. 

Az elmúlt 12 évben egészen elképesztő kijelentéseket hallhattunk a családon belüli erőszakról. Ennek most látjuk a hatását a negatív kommentek formájában.

A Házon kívül teljes riportjából, amely a fenti videóra kattintva érhető el, kiderül:

  • mik lettek volna a megfelelő lépések a kormány részéről;
  • miért tartható a Frizbi-interjú politikai beavatkozásnak;
  • milyen hatása lehet a Fideszre a Magyar Péter által bemutatott hangfelvételnek.
#Házon kívül#Videó#magyar péter#varga judit#renner erika#ruff bálint#politika#bántalmazás#családon belüli erőszak#ma

Címlapról ajánljuk