Házon kívül

Van, aki kiszakítja a pénztárgépet a helyéről – drasztikusan megnőtt a bolti lopások száma

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 19:05

2022-ről 2023-ra több mint hatvan százalékkal nőtt a bolti lopások száma. Ez annak tudható be a szakértő szerint, hogy elképesztő mértékben drágultak az élelmiszerek, a hosszú éveken át tartó növekedés után pedig elkezdett visszaesni az életszínvonal. Sokan megélhetésből lopnak, de egyre több az olykor erőszakba torkolló, szervezett fosztogatás is.

Magyarországon tavaly rekordot döntött az élelmiszer-infláció, átlagosan 26 százalékkal fizettünk többet a bevásárlásért. Az élelmiszerárak növekedésével a bolti lopások száma is megemelkedett Magyarországon. 

„Évről évre egyre kevésbé volt jellemző a bolti lopás. Gyakorlatilag egy másfél-két évvel ezelőtt, amikor elkezdtek az élelmiszerek árai ugrásszerűen emelkedni, akkor változott meg néhány hónap leforgása alatt az egész tendencia, onnantól kezdve rosszabbodtak a statisztikák” – mondta a Házon kívülnek Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A rendőrség adatai szerint az utóbbi egy évben 61 százalékkal nőtt a bolti lopások száma Magyarországon. A csoportos elkövetők kisebb vagyonokat lopnak, és egyre több az erőszakba forduló bolti lopás. 

A tolvajok mindinkább megrendelésre dolgoznak: alkoholt, vegyi árut és édességeket raknak össze egy csomagba, amit a megrendelők aztán eladhatnak. A Lidlnél is a kávé, a szeszes ital és az édesség a legkelendőbb az áruházi szarkák körében. A Tesco azt írja, hogy a számok az ünnepi időszakokban igazán kiugróak. Náluk viszik a húsárut, például a csirkemellet, a szalámit, a sajtokat, a ruhát és a barkácstermékeket is.

Az rtl.hu nemrég megkérdezte a legnagyobb hipermarketeket, szupermarketeket és diszkontokat, mit tapasztaltak, milyen tételeket tulajdonítanak el a legtöbbször tőlük, többen is említették, hogy már nem egyszerű élelmiszerlopásokról van szó.

Kovách Imre szociológus szerint ez a jelenség is azt mutatja, hogy most éppen egy olyan helyzetben van a magyar társadalom, amelyben könnyen felborulhat az egyensúly. 

Tömegesen nem akkor nyúlnak emberek nem legitim eszközökhöz, amikor nagyon-nagyon rossz a sorsuk, hanem amikor meglódul fölfelé, ám aztán valamiért megáll. 

A lopások megfékezésére az Országos Rendőr-főkapitányság Biztonsági Háló néven egy munkacsoportot hozott létre, amely 2023 végén alakult meg. A csoport havi üléseire  a nagy üzletláncok biztonsági szakértőit, szakembereit hívják meg. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a rendőri jelenlét nagyon fontos visszatartó erő lehetne, csak hát rendőrből meg nincs elég.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén januárban és februárban már csak 3,6 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. A szakértők szerint már túl vagyunk a nehezén, vagy legalábbis jövünk ki belőle.

A fenti videóból továbbá kiderül, 

  • mik azok az élelmiszerek, melyek ára több mint száz százalékot növekedett az elmúlt időszakban,
  • miért szakítják ki a tolvajok a pénztárgépet a helyéről,
  • milyen módszerekkel próbálják megfékezni a lopások számát. 
#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#bolti lopás#Belföld#cba#aldi#Lidl#spar#fodor attila

Címlapról ajánljuk