Házon kívül

„Nem tudnak kamerázni, mert a kutya megeszi magukat” – több száz kóbor kutya tart rettegésben egy szabolcsi falut

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. március 4. 9:12

Tarthatatlan állapotok uralkodnak Ópályiban: a szabolcsi faluban évek óta nem találtak megoldást a kóborkutya-problémára, és már több száz fős falka garázdálkodik. Az állatok betegek, oltatlanok, szemetet és emberi ürüléket esznek, nem mellesleg pedig emberekre támadnak a helyiek szerint. Most állatvédők próbálnak segíteni, de nem megy könnyen: eleinte a helyiek gyanakvóan fogadták őket, a település vezetése részéről pedig nem látnak nyitottságot az együttműködésre. 

Ópályiban évek óta problémát jelentenek a kóbor kutyák, de még senki nem talált rá megoldást. Sőt az évek alatt egyre csak szaporodtak a kutyák a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A Házon kívül stábja is látta a tarthatatlan állapotokat: a faluban nem lehetett látni egyedül sétáló gyerekeket, mindenkit szülők vagy nagyobb testvérek kísértek iskolába. Volt, aki bottal vagy seprűvel próbált védekezni az állatokkal szemben.

Ahogy közeledtünk a falu széléhez, egyre több volt a kutya: a település ezen részén már nem nagyon lehetett úgy sétálni, hogy ne lett volna legalább tíz kutya a lábunknál. De biciklivel még veszélyesebb közlekedni, úgy azonnal támadnak. „Le is harapják az ember lábát” – mesélte egy helyi férfi. Azt hallottuk, már szinte nincs olyan a faluban, akit ne haraptak volna meg a kóbor állatok.

„Nem merem a gyereket kiengedni, mert a kutyák széjjelrágják” – panaszolta egy másik lakos. 

A helyiek szerint 600-700 kóbor kutya lehet a faluban, és van olyan ház, ahol 50 kutya van – az állatok akkor is megjelennek az udvarokon, ha nem akarják, a kiöntött szemétre vagy akár csak a vízre is odamennek. 

Oltást, chipet egyik kutya sem kapott, de még enni sem. A kutyák szeméten és emberi ürüléken élnek – tudtuk meg. A helyiek évek óta kérik a jegyzőt, hogy tegyen valamit, a polgárőrök aláírásokat is gyűjtöttek, de eddig hiába. Az ópályiak most állatvédők segítségét kérték, több szervezet is elment a faluba.

Az állatvédő szervezetek úgy látják, hosszú távú együttműködésre lenne szükség a település vezetésével, de erre egyelőre nem látnak nyitottságot. Addig sem adják fel, és annyi kutyát visznek el a településről, amennyit csak tudnak. Stábunk ottjártakor 15 kutyát sikerült befogniuk az állatvédőknek. Volt köztük kölyök, beteg és vemhes kutya is. 

A Házon kívül hiába kért interjút, sem a jegyzőtől, sem a polgármestertől nem kaptunk. Azt mondták, látják a problémát, próbálták is megoldani, de nincs rá pénze a településnek.  

A Házon kívül riportjában megmutatjuk:

  • hogyan fogadták a helyiek az állatvédőket;
  • miben és hogyan akadályozzák a helyiek mindennapjait a kóbor kutyák;
  • ki mennyi esélyt lát rá, hogy megoldódjon a helyzet. 
#Házon kívül#Videó#Belföld#szabolcs-szatmár-bereg megye#ópályi#kóbor kutya#állatvédők#ma

Címlapról ajánljuk